Ga naar de inhoud

Beleidsplan WOV 2019-2020

Spreek tekst uit

Laden...

logo WOVWijkoverleg Vinkhuizen (WOV) is de wijkraad voor Vinkhuizen die de belangen van de bewoners van Vinkhuizen wil behartigen en uitdragen. In 2018 heeft het bestuur van WOV de verschillende belangrijke aandachtspunten verdeeld in een portefeuilles.

Naast een kernbestuur: voorzitter (Mennie Oosterhuis) , penningmeester (Tom Knijff), secretaris (Paul Marius Borggreve) zijn er de volgende portefeuilles: communicatie (twee bestuursleden), verkeer, groen&grijs, armoedebestrijding en senioren. Op de Algemene Ledenvergadering van maart 2019 is aan de leden gevraagd met welke onderwerpen het bestuur zich actief moet gaan houden. Bewoners mochten met geeltjes een ideeën, opmerkingen, zorgen kenbaar maken op een ‘ideeënmuur’. Uit deze ideeën is nu een beleidsplan opgesteld met voor elke portefeuille een top drie met onderwerpen waaraan gewerkt gaat worden.

Communicatie
De portefeuille Communicatie is een zware functie. Binnen een wijkraad hangt alles samen met goed en vaardig communiceren met elkaar, met de leden van de vereniging en met de buitenwereld. Communicatie houdt zich bezig met nieuws, inhoud en mededelingen van de website www.vinkhuizen.nl, een facebookpagina ‘Wijknieuws Vinkhuizen’, een twitteraccount en de Op ’t Vinkentouwpagina in de Westerkrant. De functie is zodanig zwaar dat er twee bestuursleden actief zijn: Emma Bel en Leendert Tholen.

De top 3 van de portefeuille Communicatie is:

1) Organiseren van sociale evenementen voor de wijk. Gerealiseerd zijn al een vrijmarkt op Koningsdag en een avond voor de wijk (tevens de algemene ledenvergadering). Op de rol staat in ieder geval nog een Fietsveiligheidsdag in oktober 2019.

2) Huisstijl, nieuwe WOV folder, digitale nieuwsbrief, ledenwerving en nieuwe website. Zo nu en dan moet het huis een nieuw verfje. WOV heeft een nieuwe huisstijl, nieuwe visitekaartjes en een nieuwe flyer. Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe website en een template voor een digitale nieuwsbrief. Ook wil communicatie de mogelijkheid voor digitale informatieschermen in de wijk onderzoeken.

3) Vinkenpact, Wijkbudget, Buurtfonds, Ledenwerving
Communiceren betekent samenwerken. Vinkhuizen telt veel organisaties die naast elkaar goede werk doen, mooier zou zijn als ze ook met elkaar werken. Dan kun je veel meer bereiken. Communicatie gaat bezig met het smeden van een breed samenwerkingsverband in de wijk: het Vinkenpact. Daarbij hoort ook de verdeling van het zogenaamde Wijkbudget: geld voor de wijk te besteden door de wijk. Een afgeleide daarvan is het Buurtfonds, een pot geld voor leuke kleine projecten. Het WOV is dé belangenbehariger voor inwoners van Vinkhuizen. Iedereen kan gratis lid worden. Het liefst zien we dat elke wijkbewoner lid wordt. Maar we starten dit jaar met het streven om 100 leden te hebben.

Verkeer & Parkeren
De wijk is een netwerk van woningen, winkels, parken, scholen en andere verblijfsruimtes die met elkaar verbonden zijn door straten, lanen, stoepen en fietspaden. De wijk is in de jaren zestig gepland met het idee dat alle verkeer de wijk uit voornamelijk met de auto gebeurt en het verkeer in de wijk met de fiets of lopend. Dat idee is in 2019 wat achterhaald. Er is duidelijk een behoefte naar meer fiets- en wandelgelegenheden. Het autoverkeer heeft een grotere vorm aangenomen dan ooit verwacht. Verkeer houdt veel mensen bezig, vooral te hard rijden, onveilige oversteeksituaties, maar ook parkeren. Sibren van Vliet is het bestuurslid dat de portefeuille verkeer onder zich heeft.

De top 3 voor de portefeuille Verkeer & Parkeren.
1) Leefbaarheid – 30 km/h zones. De meeste straten in Vinkhuizen zijn 30 km/h zone. Deze maximumsnelheid wordt vaak overtreden. Dat ligt vooral aan het straatbeeld. Veel straten zijn namelijk breed, lang en recht, waardoor automobilisten al dan niet bewust te snel rijden. In het kader van de principes van Duurzaam Veilig moeten de straten opnieuw worden vormgegeven waar dat mogelijk is. Denk hierbij aan het versmallen van de weg, het aanbrengen van asverspringingen (slingers) in de weg, het plaatsen van obstakels en andere snelheidsremmers. De portefeuille Verkeer en Parkeren doet voorstellen aan de gemeente en ontwerpt voorbeelden voor het opnieuw inrichten van de 30 km/h-zones.

2) Veiligheid – 50 km/h wegen. De 50 km/h wegen worden door voetgangers en fietsers vaak als onveilig ervaren. Op de Diamantlaan, Edelsteenlaan en Metaallaan liggen zebrapaden zonder middengeleider (vluchtheuvel). Voetgangers moeten hier dus meerdere rijstroken en rijrichtingen in één keer oversteken. Ook zorgt de kruising Edelsteenlaan-Diamantlaan voor verwarring bij bestuurders vanwege de voorrang om de hoek, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. Wij willen voorstellen om een uitritconstructie aan te leggen en om een vloeiendere bocht in de doorgaande weg te maken. De portefeuille Verkeer en Parkeren doet voorstellen aan de gemeente en ontwerpt voorbeelden voor het opnieuw inrichten van de knelpunten op de 50 km/h-wegen.

3) Bereikbaarheid – Aanpak Westelijke Ringweg. De Westelijke Ringweg van Groningen loopt langs Vinkhuizen en scheidt Vinkhuizen van Paddepoel en Kostverloren. Voor auto’s zijn er drie aansluitingen op de Edelsteenlaan, Siersteenlaan en Metaallaan, en voor fietsers en voetgangers zijn er tunneltjes bij de Siersteenlaan en achter de Zilverlaan. De tunneltjes worden als onprettig ervaren. Voor autoverkeer zal de aansluiting op de Edelsteenlaan verdwijnen. Dit betekent dat autoverkeer van en naar het noorden van Vinkhuizen via de aansluiting Siersteenlaan moet rijden, en daardoor zal de verkeersdruk in Vinkhuizen-Noord toenemen. Tijdens het ontwerpproces moet in de gaten gehouden worden of dit binnen acceptabele hoeveelheden blijft. De portefeuille Verkeer en Parkeren vertegenwoordigt het Wijkoverleg Vinkhuizen in de klankbordgroepbijeenkomsten omtrent de aanpak van de Westelijke Ringweg, om tijdens het ontwerpproces in de gaten te houden of de belangen van de bewoners van Vinkhuizen worden behartigd.

Groen & Grijs
De openbare ruimte bepaalt voor een groot deel het aanzien van de wijk. Vinkhuizen is gebouwd is als een nogal intensief urbane wijk, maar gelukkig is er nog wel wat groen: het Diamantpark, Kornalijnpark, Eelderbaan, Roege bos en Westpark. Straatmeubilair en lichtmasten dragen bij aan een prettige en schone leefomgeving. Voldoende prullenbakken, voldoende lichtmasten, wel of juist geen bankje, gelegenheid om je hond uit te laten, of speeltuintjes voor kinderen. De inrichting van de openbare ruimte is samengevat in de portefeuille Groen & Grijs die wordt beheerd door Angelo Ruardi.

De top 3 van de portefeuille Groen & Grijs

1) Aanpak Diamantpark. Het Diamantpark is het centrum van de wijk. Een mooi park is een diamant voor heel Vinkhuizen. Groen & Grijs wil zich inzetten voor:

– aanpak van de heuvel in het park en de beplanting op de heuvel

– de bankjes in het park

– bloembakken of perken in het park

2) Honden- en prullenbakken in de wijk. Zwerfvuil is een probleem in de wijk, hondenpoep ook. Er is in Vinkhuizen behoefte aan meer afvalbakken en ook aparte bakken voor hondenpoep. Groen & Grijs wil zich inzetten dat de gemeente meer bakken plaatst en dat straten en pleintjes bakken adopteren. 

3) Meer groen en nieuwe bomen in de wijk, hondenuitlaatveldjes. De bermen en de groenstroken in de wijk zijn niet allemaal even spannend. Ze kunnen verbeterd worden door het planten van struiken zoals vlinderstruik en andere bloemstruiken. Ook wil Groen & Grijs peilen of er wijkbewoners zijn die containertuintjes en boomspiegeltuintjes willen onderhouden.

Verder is de inrichting van losloopgebieden en veldjes voor honden een aandachtspunt. Een eerste hondenveldje is gerealiseerd aan de Goudlaan.

Armoedebestrijding
Vinkhuizen heeft veel huishoudens met een laag tot zeer laag inkomen. Achter de voordeuren is helaas veel verborgen armoede. Vinkhuizen Zuid staat bekend als één van de armste buurten van de stad. Armoedeproblematiek gaat de hele wijk aan. Iedereen ongeacht inkomen moet prettig en veilig kunnen wonen. Wijkoverleg Vinkhuizen vindt armoedebestrijding zo belangrijk dat het een portefeuille heeft ingericht, beheerd door Saeed Mozafar.

De top 3 van de portefeuille Armoedebestrijding is:

1) Kampeeractie voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Armoedebestrijding wil zich inzetten om kinderen vijf dagen op een camping te laten kamperen via de stichting Toverboom. De enige kostenpost is de bijdrage voor de boodschappen. WOV werkt daarin samen met het WIJ-team.

2) Activiteiten in BSV Vinkhuizen Zuid. In de speeltuin zal in de zomer 2019 verschillende activiteiten plaatsvinden. Vijf dagen lang zijn er tot 16.00 uur activiteiten voor de kinderen, waaronder sportdemonstraties. Deze activiteit zal namens het WOV tot stand komen.

3) Dagje uit voor kinderen. Voor kinderen uit de wijk wil Armoedebestrijding faciliteren in leuke dagjes vlakbij, als voorbeeld is uitje naar het ‘blotevoetenpad’ in het Westpark.

Senioren
De bevolkingsopbouw in Vinkhuizen laat twee grotere bevolkingsgroepen zien: studenten en senioren. Studenten verblijven meestal maar kort in de wijk, terwijl senioren echt in de wijk gevestigd zijn. Senioren zijn een stille groep. Toch hebben senioren allerlei belangen: goede bereikbaarheid winkels, geen drempels, verlichting, activiteiten, openbaar vervoer. Om deze doelgroep een stem te geven heeft Wijkoverleg Vinkhuizen een aparte portefeuille voor ouderen. Katja van der Wolde-Buiks is bestuurslid voor deze portefeuille.

De top 3 van de portefeuille Senioren is:

1) Seniorenplatform. De portefeuille Senioren zet zich in om een apart seniorenplatform op te richten waar senioren elkaar ontmoeten en informatie delen. Het platform is een dochterorganisatie van WOV. De bedoeling is dat de oprichtingsvergadering in september 2019 zal plaatsvinden. Het platform krijgt een eigen fysieke brievenbus en een website die hangt onder www.vinkhuizen.nl

2) Binnentuin Platinaflat. De Platinaflat is één van de belangrijkste wooncentra voor senioren. Het complex heeft een binnentuin die voor de bewoners niet optimaal is. Beplanting is niet heel aansprekend en de paden zijn voor rolstoelers en rollators aan de krappe kant. ‘Senioren’ wil zich inzetten om deze tuin te verbeteren.

3) Verbinden ouderen en jongeren. Senioren en studenten lijken vaak in een volkomen andere leefwereld te verkeren, terwijl ze in Vinkhuizen letterlijk naast elkaar wonen. ‘Senioren’ wil zich inzetten om de twee groep meer te verbinden en begrip te kweken. Daarvoor wordt contact gelegd met onder meer de Hanzehogeschool.

Vinkhuizen, 30 augustus 2019