Ga naar de inhoud

Onderzoek Vinkhuizen-Noord aardgasvrij, zomer 2019

Spreek tekst uit

Laden...

20191009 Gasmeter in Vinkhuizen ZuidIn juni 2019 werd in Vinkhuizen-Noord huis-aan-huis een enquête verspreid met de titel ‘Uw mening over een aardgasvrij Vinkhuizen-Noord’.

Deze enquête was onderdeel van een onderzoek naar de energietransitie door Rijksuniversiteit Groningen onder leiding van dr. Goda Perlaviciute en dr. Lorenzo Squintani. Dat het onderzoek in Vinkhuizen-Noord werd afgenomen was niet zomaar. De gemeente Groningen wil in 2035 van het aardgas af zijn. De eerste wijk die aan de beurt komt om afgekoppeld te worden van het gasnet is Paddepoel-Noord en snel daarna zal Vinkhuizen-Noord volgen. Deze zomer werd bekend dat de gemeente Groningen de aanleg van een warmtenet voor onze wijk het meest haalbare alternatief voor het huidige gasnet vindt. De aanleg van een warmtenet kan gecombineerd worden met het geplande vervangen van de huidige gaspijpen.

Het onderzoek gaf enige beroering onder de bewoners van Vinkhuizen-Noord. Het was voor velen onduidelijk wat er op hen afkwam, wat te verwachten was, waarvoor het onderzoek precies diende en uiteindelijk ook wat de financiële consequenties van de energietransitie zullen zijn.

Resultaten van het onderzoek
Eind augustus zijn de onderzoeksresultaten van de enquête gepresenteerd. Een belangrijk doel van het onderzoek was te kijken hoe groot de zogenaamde publieke acceptatie van een aardgasvrije wijk en een warmtenet is. In hoeverre willen mensen meewerken aan de energietransitie? Succes van een transitie hangt samen met hoe bewoners er tegenover staan.

Er zijn in een gebied van 1163 woningen 305 volledig ingevulde vragenlijsten geretourneerd, vooral door bezitters van koopwoningen. Opvallend was dat de lager opgeleide Vinkhuizers maar heel beperkt hebben gereageerd, hoewel de lager opgeleiden een groot gedeelte van de bewoners in Vinkhuizen-Noord uitmaakt.
De wenselijkheid van aansluiten op een warmtenet werd door de ondervraagden lauw begroet. Men was niet afwijzend, maar ook niet heel enthousiast. Met een gematigd vertrouwen zien de Vinkhuizers de toekomst met een mogelijk warmtenet tegemoet.
De partijen die nu bezig zijn met een warmtenet Warmtestad en Buurtwarmte 050 zijn voor de meeste Vinkhuizers onbekende partijen.
Over het algemeen vonden de ondervraagden dat het belangrijk is bewoners actief te betrekken bij besluitvorming over de aanleg van een warmtenet en vooral ook over de kosten en de ruimtelijke inpassing van een warmtenet. Er is roep om meer en betere informatie over de energietransitieplannen van de gemeente.

Conclusie
De voorzichtige conclusie van het onderzoek is dat de bewoners van Vinkhuizen-Noord niet per se tegen overstappen op een warmtenet zijn, milieu en klimaat zijn voor iedereen belangrijk. Wel is betaalbaarheid van de aansluiting en de maandelijkse energiekosten voor veel bewoners een toekomstige zorg en willen bewoners graag actief betrokken worden bij de besluitvorming.

Meer over het onderzoek op:
www.rug.nl/onderzoekenergietransitie

Meer over warmtenet:
www.warmtestad.nl
https://050buurtwarmte.nl/

Vinkhuizen, 9 oktober 2019