Ga naar de inhoud

Dubbele kosten voor Vinkhuizen van het gas af meldt NRC

Spreek tekst uit

Laden...

Voor jaar Vinkhuizen 8 3 2020 klDe Groningse wijk Vinkhuizen moet nú het gasnet vervangen, en legt over paar jaar een warmtenet aan. Twee keer kosten, twee keer overlast. Dat kan beter, vindt Groningen. Maar dat ligt juridisch moeilijk. 

De Groningse wijk Vinkhuizen gaat van het gas af, maar netbeheerder Enexis begint daar deze maand met de vervanging van het gasnet. De gemeente wil het warmtenet dat al in de wijk Paddepoel ligt verlengen naar het naastgelegen Vinkhuizen, maar dat kan nu nog niet vanwege juridische barrières. De gemeente waarschuwt: dat gaat miljoenen aan publiek geld kosten.

Voor 2023 moet in de stad Groningen honderd kilometer verouderd gasnet worden vervangen, waaronder twaalf kilometer leidingen in de wijk Vinkhuizen. Die operatie begint deze maand. Maar Vinkhuizen wordt ook voor 2030 aangesloten op het warmtenet. Dat betekent dat de straten nu opengaan om het gasnet te vervangen, en dat over een paar jaar hetzelfde opnieuw gebeurt voor de aanleg van het warmtenet. Dubbele overlast én extra kosten.

Daar is de Groningse wethouder Philip Broeksma (energietransitie, GroenLinks) niet blij mee. Een warmtenet aanleggen kost volgens de wethouder een miljoen euro per kilometer. „Voor Vinkhuizen betekent het dat we nu miljoenen euro’s uitgeven aan het gasnet én nogmaals 12 miljoen euro als we daar het warmtenet aanleggen”, zegt Broeksma. „Wie kan met droge ogen beweren dat dit verstandig omgaan is met publiek geld?”

Bron: NRC.nl 9 maart 2020. Bekijk ook het artikel op OOG TV.

 

Vinkhuizen, 13 maart 2020