Ga naar de inhoud

Pluktuin achter de Goudvink gerealiseerd

Spreek tekst uit

Laden...

Pluktuin gerealiseerd 14 03 2020 klActieve wandelaars en hondenbezitters in de buurt van de Goudvink, is het misschien al opgevallen, de bomen voor de pluktuin zijn geplant. Op 14 maart, oorspronkelijk de dag van NL Doet van het Oranjefonds, zijn er 30 halfstam fruitbomen geplaatst door een groep vrijwilligers van de Proincie Groningen. Er zijn o.a. verschillende soorten pruimenbomen, perenbomen en appelbomen geplant. De bomen zijn allemaal gelabeld met de exacte omschrijving van de boom.

Samen is hét toverwoord
De pluktuin is een idee van een wijkbewoner. Hij kwam via het WOV in gesprek met Ludwig Trieling, initiatiefnemer van de reeds aanwezige moestuin Aaltied Goud(vink) daar.  Ludwig legde contact met de gemeente Groningen en Nijestee omdat dit de bezitters van het stuk grond zijn. Zij vonden dit ook een goede invulling voor het braakliggende stuk grond. Ludwig: ‘Ik heb altijd veel contact met de langslopende hondenbezitters en wandelaars en ook met mensen die er vissen in de vijver. Ik vind het mooi om een praatje te kunnen houden en mensen in contact met elkaar te brengen. Daar gaat de pluktuin ook zeker weer bij helpen. Wij hopen eenzame mensen of mensen met een smalle beurs nog weer een extra mooi plekje te geven om samen te komen. Dat gebeurd ook al veel via de moestuin.”

Vers en biologisch fruit
Momenteel is het puur fruit. “Wij denken nog om als aanvulling bepaalde bessenstruiken ertussen de planten,” vertelt Ludwig. De pluktuin is een open terrrein, dus toegankelijk voor alle wijkbewoners. Iedereen is welkom en mag er zelf fruit gaan plukken. De verwachting is dat volgend jaar het eerste fruit aan de bomen hangt. Maar mischien ook wel eerder. In de naastgelegen moestuin begonnen de geplante bomen daar direct het eerste jaar al vruchten te dragen.

Het onderhoud wordt geregeld door het moestuinteam van Stichting Aaltied Goud(vink). Zij gaan bijvoorbeeld de bomen snoeien. De gemeente Groningen stelt een professionele adviseur beschikbaar die de vrijwilligers van het moestuinteam adviseert hoe ze het beste kunnen snoeien. Op het gedeelte van Nijestee komt een laag hekwerk. Het wordt een verlenging van de reeds aanwezige omheining van de moestuin.  De vrijwilligers van de Provincie Groningen komen nog een keer langs om het braakliggende terrein te komen afgraven en inzaaien met nieuw gras. Deze procedure wordt niet alleen toegepast in de Pluktuin, maar op alle groenstroken rondom Buurtcentrum de Goudvink.

Stempelpost
Dankzij de contacten van Ludwig, gaan meerdere plekken in de wijk straks nog eens goed op de kaart gezet worden. Ludwig kwam onlangs in gesprek met twee organisatoren van het wandelfestival Tocht om de Noord en de Pronkjewailroute. Dit jaar, gaat deze wandelroute ook langs Vinkhuizen. Ze gaan langs de Pluktuin, de Moestuin, mijn Gereedschapskist Vinkhuizen en de kiosk Diamantpark. Deze locaties worden een stempelpost voor de wandelaars.  

Vinkhuizen, 29 maart 2020