Ga naar de inhoud

Zorgen bij GGD en WOV over geluidsbelasting plan Friesestraatweg 231

Spreek tekst uit

Laden...

Friesestraatweg 231 plattegrondDe gemeente Groningen wil op de plaats van de Veldmagarage en benzinepomp een groot complex bouwen voor 153 woningen. Het complex heeft gedeeltelijk 11 verdiepingen. Dit plan heet ‘Dykstaete’.

In april 2020 heeft Wijkoverleg Vinkhuizen (WOV) ingesproken op het voorontwerp. WOV maakt zich zorgen over het parkeren, de groenvoorziening, de ontsluiting, het verkeerslawaai voor toekomstige bewoners en de luchtkwaliteit. Ook de GGD heeft in haar reactie aangegeven dat de geluidsbelasting vele malen hoger is dan de gezondheidskundige advieswaarden en vindt de geluidsbelasting van het bouwplan onwenselijk. De gemeente Groningen vindt het realiseren van woningen echter zo belangrijk dat de verschillende inspraakreacties niet meegenomen zijn in het ontwerpbestemmingsplan. Op het ontwerpbestemmingsplan is het mogelijk een zienswijze in te dienen tot en met 28 oktober 2020. WOV is van plan een zienswijze op te stellen. De Dykstaete maakt deel uit van de kralen van de Reitdiepzone, zoals ook de Woldringlocatie, Portland en ACM-locatie.

Petitie
Tegen het massaal volbouwen van de Friesestraatweg (Reitdiepzone), beginnen steeds meer kritische geluiden te komen. De bouwblokken staan erg dicht bij Ring West waarvan onduidelijk is of en hoe die aangepakt gaat worden, de Friesestraatweg dreigt veel te druk te worden en er is wel erg weinig groen voorzien in de plannen. Bewoners van de Voermanhaven zijn daarom een petitie begonnen. Woningbouw is belangrijk, maar leefbaarheid moet voorop staan. Toekomstige bewoners moeten een prettige groene woonomgeving krijgen. De petitie is digitaal te ondertekenen: https://petities.nl/petitions/reitdiepzone-met-laagbouw-en-groen?locale=nl

Vinkhuizen, 27 september 2020