Ga naar de inhoud

Warmtenet voor koophuizen Vinkhuizen

Spreek tekst uit

Laden...

Grunniger PowerOnder de naam ‘Buurtwarmte’ verkennen de gemeente Groningen en Grunneger Power de haalbaarheid van een warmtenet voor koopwoningen en VVE’s in Vinkhuizen, Paddepoel en Selwerd. In mei en juni kunnen bewoners meepraten tijdens online bijeenkomsten over Buurtwarmte.

Philip Broeksma, wethouder Energietransitie: “Een warmtenet zoals die van Warmtestad en Buurtwarmte zijn betaalbare en betrouwbare alternatieven voor aardgas. Waar woningbouwcorporaties besluiten om hun huurwoningen aan te sluiten op dit aardgasvrije alternatief, zijn eigenaren zelf aan zet om nu of later over te stappen op bijvoorbeeld Buurtwarmte, het is immers hun eigen huis. Goed geïnformeerd worden en meedenken over bijvoorbeeld het eigenaarschap van dit warmtenet en de wijze van aansluiting is hierin belangrijk, dan kun je als eigenaar een goede afweging maken. Daarom organiseert de gemeente samen met Grunneger Power informatiebijeenkomsten.”  

Online informatieavonden
De eerste informatieavond ‘Help, de energietransitie komt eraan’ is op dinsdag 17 mei voor bewoners van Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel. Op deze avond informeren de gemeente en Grunneger Power bewoners waarom Groningen nu van het aardgas afgaat, en waarom er een warmtenet komt in deze wijken. De tweede bijeenkomst ‘Van het aardgas en op een warmtenet’ is wijkspecifiek. Tijdens deze avonden komt aan bod hoe een warmtenet werkt, wat het betekent voor bewoners, hun woning en hun wijk en hoe je als huiseigenaar mee kunt denken. Voor Vinkhuizen is die bijeenkomst op dinsdag 25 mei, voor Selwerd op maandag 31 mei en voor Paddepoel op dinsdag 8 juni.

Samen met bewoners
Een warmtenet voor koophuiseigenaren en VVE’s moet haalbaar zijn, dus met hetzelfde comfort en betaalbaar, dus niet meer betalen dan voor aardgas. Dit onderzoekt Grunneger Power samen met bewoners en de gemeente. Steven Volkers, directeur Grunneger Power: “Het is belangrijk dat huiseigenaren en VVE’s aan het stuur staan om de plannen voor hun woningen vorm te geven. Wij ondersteunen ze daarbij als lokale energiecoöperatie.” Het is overigens niet verplicht om over te stappen op een warmtenet. Aardgas blijft zeker beschikbaar tot 2030. Woningeigenaren kunnen altijd kiezen voor een andere individuele oplossing.

De gemeente Groningen wil in 2035 CO2-neutraal zijn. Het verwarmen van woonhuizen en het koken moet dan aardgasvrij zijn. Een warmtenet is ideaal voor wijken als Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel waar veel huizen staan en waarvan de bouwperiode vooral uit de jaren ’60 en ’70 is. In deze wijken wordt op dit moment het warmtenet van Warmtestad aangelegd. Inmiddels zijn 4500 woonhuizen van woningbouwcorporaties aangesloten op dit warmtenet.

Aanmelden
Bewoners en woningeigenaren in het gebied hebben een huis-aan-huis-uitnodiging ontvangen voor de infoavonden. Aanmelden kan via grunnegerpower.nl/buurtwarmte.

Vinkhuizen, 12 mei 2021