Ga naar de inhoud

Twee nieuwe AED’s voor burgerhulpverlening in Vinkhuizen

Spreek tekst uit

Laden...

AED bij Kasper Bosker 1Vinkhuizen krijgt twee nieuwe AED’s. Één daarvan is op 31 mei 2021 geplaatst in de Briljantstraat 143 en een tweede komt aan de gevel aan de achterzijde van MFC ’t Vinkhuys te hangen.

Gemiddeld krijgen iedere dag 35 Nederlanders een hartstilstand. Naast hartmassage kunnen deze mensen geholpen worden met een AED. De AED geeft een elektrische schok waarmee het hartritme wordt hersteld. Een AED kan dus levens redden.

In Vinkhuizen is momenteel nog geen openbare AED aanwezig. Werkgroep AED’s Vinkhuizen zet zich in om dit te veranderen. De werkgroep is ontstaan naar aanleiding van een wijkvergadering over de inzet van het wijkbudget van de gemeente. Het WOV bepaalt samen met de wijk waar dit budget aan wordt besteed en het idee om Vinkhuizen te voorzien van AED’s viel in goede aarde.

Een van de leden van de werkgroep is Annette van Kelckhoven, bestuurslid van ’t Vinkhuys. Twee jaar geleden ging zij op onderzoek uit om te ontdekken of er openbare AED’s in haar buurt aanwezig waren. Dat bleek niet zo te zijn. Maar nu is Annette druk bezig om samen met de andere werkgroepleden voldoende AED’s voor de wijk te organiseren.

Via leden van de werkgroep zijn er twee aanvragen bij de Hartstichting gedaan om AED’s te verkrijgen. Deze aanvragen zijn allebei geaccepteerd, dus de eerste twee AED’s zijn al onderweg. De werkgroep vindt echter twee AED’s niet genoeg voor heel Vinkhuizen. Het liefst willen ze er vier of vijf, zodat iedereen in de wijk er een op loopafstand in de buurt heeft. De werkgroep is nu bezig met nieuwe aanvragen via BuurtAED om dit van de grond te krijgen.

De AED’s zijn vooral bedoeld om gebruikt te worden door burgerhulpverleners. Dat zijn mensen die een reanimatiecursus hebben gedaan of een EHBO-diploma hebben. Zij weten hoe een AED werkt. Als er bij 112 een hartstilstand wordt gemeld, roept de app HartslagNu burgerhulpverleners op die in de buurt zijn van het slachtoffer. Zij kunnen dan helpen met reanimeren of een AED halen. Zo krijgt het slachtoffer al hulp voordat de ambulance er is.

Heb jij een EHBO-diploma of heb je minder dan twee jaar geleden een reanimatiecursus gedaan en wil je ook helpen? Ga dan naar Hartslagnu.nl of download de HartslagNu app en word burgerhulpverlener.

Foto: Kasper Bosker bij de AED, Briljantstraat 143
Vinkhuizen, 6 juni 2021