Vraagtekens bij Vinkhuizen van het gas af
Spreek tekst uit
In 2050 moet heel Nederland afgesloten zijn van het aardgas. Een aantal grote gemeenten waaronder Groningen wil eerder van het gas af. Groningen heeft een aantal wijken aangewezen als proeftuin. Daarbij is gekozen voor wijken met veel sociale huurwoningen: De Wijert-Noord, Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen.
De gemeente wil dat die wijken al in 2030 gasloos zijn. Omdat de huizen in deze wijken niet geschikt zijn voor warmtepompen zullen zij in de toekomst aangesloten moeten worden op een warmtenet.
Een warmtenet is een systeem waar warm water onder hoge druk door een buizenstelsel wordt gepompt en via aftakkingen de verschillende huizen aandoet. In Groningen zijn twee warmtenetten in ontwikkeling: Warmtestad en Buurtwarmte.
Warmtestad versus Buurtwarmte
Warmtestad is het samenwerkingsverband tussen het Waterbedrijf Groningen en de gemeente. Warmtestad sluit grote gebouwen aan op een warmtenet. Dat gaat om flats en grote kantoorpanden. In Paddepoel is dat al gebeurd. In Vinkhuizen zal dit jaar begonnen worden met het aansluiten van onder meer de Goudflat. Laagbouw wordt niet aangesloten op Warmtestad.
Voor laagbouw heeft de gemeente Buurtwarmte laten ontwerpen. Buurtwarmte is een project van Grunneger Power. Grunneger Power presenteert zich als onafhankelijke coƶperatie van en voor bewoners. In werkelijkheid is ze grotendeels onderdeel van de gemeente en heeft banden met de RuG en lobbyclubs als vereniging Noorden Duurzaam. Buurtwarmte bestaat uit kleine warmtecentrales die de huizen in een buurt verwarmen, ofwel de ouderwetse blokverwarming, maar dan niet gestookt op kolen of gas. In september 2021 wil Grunneger Power verder met de ontwikkeling van Buurtwarmte in Vinkhuizen.
Hoe duur wordt het?
Wijkoverleg Vinkhuizen heeft vraagtekens bij het project. Grunneger Power wil al anderhalf jaar niet vertellen wat de aansluitkosten per woning voor particulieren gaan worden. Ook wil ze niet vertellen welke stukken openbaar groen verdwijnen voor de buurtwarmtecentrales. Ruimte voor alternatieven bieden de gemeente en Grunneger Power op dit moment nog niet.
Vinkhuizen, 29 augustus 2021