Ga naar de inhoud

Ring West een moeilijke puzzel

Spreek tekst uit

Laden...

20211116 Luuk Hajema inspecteert situatie ZilverpadRing West doorklieft Vinkhuizen. Aan de westkant ligt het oude Vinkhuizen en aan de oostkant het voormalige industriegebied van de Friesestraatweg dat nu Reitdiepzone wordt genoemd. De Gemeente Groningen wil Ring West verbeteren.

In de toekomst wordt veel meer verkeer verwacht. Doorstroming en leefbaarheid rondom de weg moeten beter. De plannen hebben nogal impact op Vinkhuizen. De plannen die er nu liggen vindt Wijkoverleg Vinkhuizen niet op alle vlakken een verbetering.

Schouw
Op maandag 15 november 2021 hebben communicatiedeskundige Luuk Hajema die de aanpak van Ring West begeleidt, Gerd Boerema van de Gemeente Groningen, Christa van Mechelen en Paul Borggreve van WOV een fietstochtje gemaakt langs het Vinkhuizer stuk van Ring West om de knelpunten te bekijken. WOV maakt zich vooral zorgen over de flessenhals bij De Woldring Locatie, waar fietspaden, autowegen en spoor elkaar kruisen en die steeds drukker wordt. Ook de kruising Ring West – Pleiadenlaan is een knelpunt. Deze zal in de toekomst veel meer verkeer te verstouwen krijgen. Op dit moment worden Ring West en de Reitdiepzone apart van elkaar ontwikkeld. In de schouw bleek wel dat dat geen gelukkige keuze is. De leefbaarheid aan de Friesestraatweg is door geluidsoverlast, gebrek aan groen en matige luchtkwaliteit nu niet op orde.

Ring West komt in de plannen dichter langs de flats aan de Goudlaan te liggen. De geluidsbelasting van de nieuwe weg moet dan echt omlaag. Het vervallen van de aansluitingen Metaallaan en Edelsteenlaan leidt hopelijk tot minder sluipverkeer en de kans om de groene zone achter de Goudlaanflats met elkaar te verbinden. Het aanleggen van een nieuwe Ring duurt waarschijnlijk nog wel zo’n tien jaar.

Zilverpad wordt verlegd: ideeën gevraagd
Vooruitlopend wordt een welkome tijdelijke maatregel genomen bij het fietstunneltje bij het Zilverpad. De bedoeling is dat het fietspad wordt verlegd op wat nu sportveld is, zodat het zicht op de tunnel veel beter is en er geen haakse bochten zijn. De ruimte rond het nieuwe fietspad wordt heringericht voor spel en bewegen. Het fietspad grenst aan een gemeentelijke ecologische zone. Voorstellen over hoe spel, bewegen en groen op het huidige sportveld kan worden ingericht zijn van harte welkom bij WOV: [email protected] of 050-2302991 (Paul Borggreve).

Foto: Luuk Hajema bekijkt situatie bij het fietstunneltje Zilverpad

Vinkhuizen, 20 november 2021