Ga naar de inhoud

Rapport Buurtwarmte verschenen: Vinkhuizen-Noord kijkt kat uit de boom

Spreek tekst uit

Laden...

Sfeerfoto Vinkhuizen NoordBuurtwarmte is een project van Grunneger Power. De gemeente Groningen wil graag dat de hele stad in 2035 van het gas af is en heeft Selwerd,

Paddepoel en Vinkhuizen als ‘proeftuin’ aangewezen. De bebouwing in deze wijken is niet geschikt voor warmtepompen. Het alternatief is dan een warmtenet.

WarmteStad en Buurtwarmte
WarmteStad is op dit moment bezig een warmtenet aan te leggen in Vinkhuizen. Daarop worden in de eerste instantie alleen de grotere gebouwen, zoals flats aangesloten. De gemeente Groningen wil ook dat de laagbouw van het gas af gaat en had daarom Grunneger Power in de arm genomen om te onderzoeken hoe dat zou kunnen. In 2020 en 2021 heeft Grunneger Power daarom voorlichting in Vinkhuizen-Noord gegeven onder meer online en via postacties. Grunneger Power wil de laagbouw aansluiten op een warmtenet dat Buurtwarmte heet. Aanvankelijk zou dat een net los van het WarmteStad zijn, inmiddels lijkt het erop dat Buurtwarmte aan kan sluiten op het net van WarmteStad, zodat er één warmtenet voor het noorden van de stad is.

Advies: beginnen in Selwerd
Grunneger Power heeft begin deze maand een adviesrapport opgesteld van de verkenningen die zij heeft uitgevoerd. Vinkhuizen-Noord is maar matig enthousiast over de plannen van Grunneger Power. Op dit moment is slechts 36% van de huiseigenaren die hebben gereageerd op een enquête van Grunneger Power, positief over de ideeën. Het advies van Grunneger Power is dan ook om het warmtenetproject voor laagbouw te beginnen in Selwerd waar het enthousiasme wat groter is. Met de transitie komen behoorlijk wat kosten kijken. Grunneger Power verwacht dat aansluiten op een warmtenet in Vinkhuizen-Noord ongeveer 19.000 EUR per woning kost. Hoe die kosten precies moeten worden gefinancieerd is nog niet duidelijk.

Het volledige adviesrapport is te lezen op de site van Grunneger Power: https://grunnegerpower.nl/buurtwarmte/

Vinkhuizen, 3 april 2022