Ga naar de inhoud

Groene dromen over Travertijnstraat in Vinkhuys

Spreek tekst uit

Laden...

DSC09218

Op zaterdag 24 september 2022 streken De Plekkenmakers, een bureau uit Rotterdam, neer in ’t Vinkhuys met hun Dromenlab. De Plekkenmakers is gevraagd door de gemeente Groningen om ideeën, kritiek en dromen over de inrichting van de Travertijnstraat op te halen. De Travertijnstraat gaat op de schop. De straat wordt gesloopt, in plaats daarvan komen woningen. De gemeente wil dat alleen doen  met een breed draagvlak onder de Vinkhuizers. Vier laboranten namen de bezoekers van het Vinkhuys mee langs vijf panelen, waar je opmerkingen – positief en negatief – en dromen kwijt kon door het plakken van briefjes, plaatjes en geeltjes. Die input  wordt  samen een ‘droomboek’  dat half oktober verschijnt.

Volgens de laboranten druppelde het aardig binnen met Vinkhuizers. Wel hoorden ze geregeld dat mensen achterdochtig waren naar de gemeente Groningen: ‘Alles is toch al beslist, waarom zou ik mijn mening dan nog geven?’ Een voorwaarde voor De Plekkenmakers is dat de opdrachtgever echt iets gaat doen met de ideeën van mensen uit de wijk. De gemeente heeft beloofd daarin mee te gaan.

Opvallend was dat veel gele briefjes graag de huidige functies van het gebied willen houden en anderzijds dat er een grote wens is voor een knarrenhof. Het vijfde paneel, een moodboard waarop je inspirerende foto’s uit tijdschriften mocht plakken was een grote groene oase. Het is duidelijk dat groen een belangrijke rol moet gaan spelen in het plan.

De Plekkenmakers verzorg het participatietraject. Vanuit de dromen en ideeën gaat daarna een stedenbouwkundig bureau aan de slag om een plan met concrete invulling te gaan maken.

Bij het participatieproject hoort ook een enquête. Iedere Vinkhuizer is van harte uitgenodigd om die in te vullen. Dat kan – met een slag om de arm – tot en met 2 oktober 2022:

https://www.deplekkenmakers.nl/project/travertijnstraat/

Vinkhuizen, 24 september 2022