Ga naar de inhoud

Zeer gezellige en geslaagde kerstmiddag- en avond in MFC ’t Vinkhuys

Spreek tekst uit

Laden...

20221226 162210

Op 2e kerstdag werd er in MFC ’t Vinkhuys, in het kader van warme winter activiteiten, een groots opgezette kerstmiddag- en avond georganiseerd voor mensen uit Vinkhuizen met diverse culturele achtergronden.

Het Vinkhuys wou mensen naast een warme plek en die met kerst geen programma hebben geheel gratis een gezellige en verzorgde dag aanbieden. Met een bezoekersaantal van 60 tot 70 mensen uit de wijk en daarbij opgeteld de vrijwilligers was de opkomst groot. Er waren diverse activiteiten georganiseerd zoals een kerstwandeling door de wijk, tekeningen maken met houtskool, spelletjes doen zoals sjoelen en mens erger je niet, koekjes bakken, kaartjes maken en een kerstfilm kijken. De mensen konden zelf kiezen wat ze wilden doen. Zo ontstonden er meerdere groepjes die gezellig met elkaar hun ding gingen doen.

20221226 162754

De vrijwilligers werden tijdens de kerstmiddag ingezet voor het begeleiden van de spelletjes, de voorbereiding van de kerstmaaltijd (gedeeltelijk catering en gedeeltelijk eigen werk), de kerstwandeling, de creatieve activiteiten waaronder het tekenen met houtskool en kaartjes maken, de kerstfilm, het kinderprogramma, muzikaal intermezzo en aandacht voor een persoonlijk gesprek.

20221226 162212

Als afsluiting van de dag was er gezorgd voor een kerstdiner met meerdere gangen zoals linzensoep, kippensoep of groentensoep vooraf, een gevarieerd hoofdmenu met diverse soorten vlees, nasi, bami, aardappelkroketjes, diverse groenten en een toetje van appelkruimel met slagroom. Met betrekking tot het kerstdiner was er rekening gehouden met alle wensen (bijv. dat de maaltijd volledig halal was en werd er rekening gehouden met dieetwensen).

20221226 163048

Voor mensen die minder mobiel waren had het Vinkhuys VinkMobiel ingeschakeld, zij boden een gratis deur tot deur service. Door met de diverse zaken rekening te houden en door een aantrekkelijk gratis aanbod te bieden, werd de drempel zo laag mogelijk gehouden voor wijkbewoners om mee te doen aan de kerstmiddag- en avond.

20221226 162211

De kerstmiddag- en avond werd bedacht door ’t Vinkhuys, waarna via het netwerkoverleg meerdere instanties in de wijk meededen. De activiteit werd gedragen door vrijwilligers. Zowel in de voorbereidingen als op de dag zelf waren er 25 vrijwilligers actief. Dit waren mensen uit de wijk en vrijwilligers en medewerkers van ’t Vinkhuys. Ook was het personeel van ’t Vinkhuys nauw betrokken bij de organisatie én uitvoering van de activiteit. Financieel werd de middag mogelijk gemaakt door het Vinkhuys zélf en de Gemeente Groningen.

20221226 170200

De activiteit werd niet breed uitgezet in de media. Er werd voor gekozen om het netwerk (medewerkers van het WIJ team, activiteitenbegeleiders en andere sleutelfiguren) te informeren over deze activiteit middels een flyer, zodat zij bewust op zoek konden gaan naar die deelnemers voor wie het bedoeld was.

20221226_152023.jpg

Ik, Danny, als wijkjournalist was ook de gehele dag aanwezig om foto’s en filmpjes te maken. Ik koos ervoor om mee te doen aan de wandeling door de wijk, want wandelen dat ligt mij wel. Het was een gezellig clubje mensen waarvan sommigen elkaar niet kenden. Heel bijzonder dat je dan met vreemde mensen een wandeling maakt. Tijdens de wandeling ontstonden leuke gesprekken. Bij Tuin in de Stad in het Westpark was een voorbijganger bereid om een groepsfoto van de wandelaars te maken. Een aantal mensen zei na afloop; Dit zouden we vaker moeten doen. Zo gezellig was het! Verder was mijn algehele indruk van de kerstdag dat mensen het erg gezellig vonden en het erg naar hun zin hebben gehad. Er werd volop en gezellig gekletst en gelachen met elkaar.

20221226 170424

Grote dank gaat uit naar de vrijwilligers: Anna – Annette – Maarten – Guldar – Padma – Ilse – Eva – Linda – Madeleine – Ina – Tjitske – Hellen – Afke – John – Marie – Nadia – Katja – Hilde – Janet – Kasper – Jos – Sophie – Laura – Issam en Massoud die zich met veel liefde en vol overgave hebben ingezet!

Vinkhuizen, 27 December 2022