Ga naar de inhoud

Als het maar geen rommeltje wordt dat Tiny Forest

Spreek tekst uit

Laden...

20230322 09582720122013

Het is bijna niet te geloven maar de spades gingen vandaag de grond in voor de eerste Tiny Forest in Vinkhuizen. VSO Dunk werkt regelmatig aan een groene en schone wijk tijdens hun lessen arbeidstraining. Christa van Mechelen sprak de leerlingen en docenten vorig jaar tijdens groenactiviteiten in de Magmatuin. De leerlingen waren zo enthousiast aan het werk in de tuin dat de verbinding met het project Tiny Forest zo was gemaakt. Roelke Nienhuis van de gemeente Groningen sprong er direct op in en strikte na een paar maanden onderzoek de wethouder om het Tiny Forest te openen en de naam bekend te maken van het bosje. De leerlingen doopten de Tiny Forest tot, ’t Vinkebos.

IVN begeleidt het project met lessen over het belang van bos voor mens en dier. Maar vooral ervaren de leerlingen het zelf, want het bos is voor en door de leerlingen. Zij zijn bij alle stappen betrokken en zijn verantwoordelijk voor de aanleg en verzorging van het woud. Vol overgave en in rap tempo planten leerlingen bomen in de zwarte, opgebrachte, vochtige grond. De meesten, aanwezig op de opening, helpen mee de boompjes te planten. Want er liggen nog een slordige 200 bomen en struiken in de kist. Allemaal inheemse soorten als eik, beuk, liguster.

Een Tiny Forest is bedacht om binnen 5 jaar een volwaardig bos te laten ontstaan. Door de bomen dicht op elkaar te zetten groeien zij snel tegen elkaar op. De bomen beïnvloeden elkaar op die manier positief. Net als de sfeer op het plein dat strikt genomen geen plein meer is. Ook hoveniersbedrijf Dolmans was van de partij. Zij deden het voorwerk en creëerden in overleg met alle betrokkenen meerdere groene plekken op het plein. Een cadeau voor het leven. Want zoals een oude wijsheid al zei: Voor ontspanning van een uur, neem een paaseitje met advocaat erin. Voor ontspanning van een dag, lees een boek. Voor ontspanning voor een leven lang, leg een tuin aan. Of zoals gehoord bij VSO Dunk, werken in de tuin is gewoon awesome.

Tekst en foto: Christa van Mechelen

Zie ook: https://oogtv.nl/2023/03/vinhuizen-is-een-tiny-forest-rijker

Vinkhuizen, 22 Maart 2023