Ga naar de inhoud

ZEER BELANGRIJK BERICHT VOOR ALLE INSTELLINGEN- EN BEWONERS IN DE WIJK VINKHUIZEN EN DAARBUITEN!

Spreek tekst uit

Laden...

2023 wk 12 VINKENTOUW art 1 Waar gaat Vinkhuizen naar toe FOTO1972

Wijkoverleg Vinkhuizen krijgt boete van 300,00 euro van het ANP na gebruik van niet-rechtenvrij beeldmateriaal- en/of tekst… “Grote gevolgen voor het delen van content van instellingen in de wijk!”

Zojuist werd bekend dat het Wijkoverleg Vinkhuizen een boete van 300,00 euro heeft ontvangen van het ANP (Algemeen Nederlands Persburo) voor het gebruiken van niet-rechtenvrij beeldmateriaal- en/of tekst. Een gespecialiseerd buro dat het ANP in dienst heeft en dat alle websites in Nederland afstruint, heeft op de wijkmedia Wijknieuws Vinkhuizen en/of op Vinkhuizen.nl niet-rechtenvrij beelmateriaal- en/of tekst aangetroffen.

Het ANP probeert het Wijkoverleg Vinkhuizen volgens de secretaris nu dus 300,00 euro afhandig te maken. Van de 300,00 euro zal er vervolgens 209,00 euro naar het buro gaan dat de opsporing (heeft) verricht. Deze zaak heeft grote consequenties voor hoe Wijknieuws Vinkhuizen en Vinkhuizen.nl per direct en in de toekomst het nieuws gaan brengen. Doorlinken van berichten mag nog wel, maar de foto en tekst kopieëren met bronvermelding mag dus niet meer! Wij kunnen op Vinkhuizen.nl natuurlijk niet alleen een link(je) gaan plaatsen zonder te vermelden wat het onderwerp van het bericht is. Dit is ook niet wat wij zelf willen! Dit houdt voor Vinkhuizen.nl dan ook in dat wij enkel nog materiaal/berichten/content kunnen plaatsen dat is gemaakt door de wijkverslaggevers van het Wijkoverleg Vinkhuizen zelf. Hierdoor blijft er van Vinkhuizen.nl dan ook heel erg weinig over qua berichtgeving! Wel mogen wij berichten op onze facebook-pagina Wijknieuws Vinkhuizen nog steeds doorlinken vanaf websites, maar zonder zelf nog aan de tekst te morrelen, tekst te kopieëren of tekst aan het bericht toe te voegen. Voor de trouwe bezoekers van Vinkhuizen.nl is dan ook ons advies om ons op facebook te gaan volgen. Wilt u dit principieel niet- of kunt u dit simpelweg niet doordat u bijvoorbeeld niet digivaardig bent, dan is voor u helaas de conclusie dat u (vooralsnog) veel van wat er speelt- en georganiseerd wordt in de wijk zal moeten gaan missen!

BELANGRIJKE OPROEP AAN ALLE INSTELLINGEN IN DE WIJK VINKHUIZEN EN DAARBUITEN…

Op dit moment delen wij uit onszelf zo’n beetje alle nieuws, activiteiten en evenementen in de wijk op Wijknieuws Vinkhuizen en op Vinkhuizen.nl. Wij stoppen hier voorlopig mee, want er moet eerst uitvoerig overleg plaatsvinden tussen het Wijkoverleg (dat eigenaar is van de mediakanalen) en de beheerder van Wijknieuws Vinkhuizen en Vinkhuizen.nl over hoe vanaf nu en in de toekomst, na de ontvangst van deze boete, te handelen.

Voor alle instanties in de wijk is het zeer van belang om te weten en zich vanaf nu en in de toekomst er bewust van te zijn van dat er rechtenvrije foto’s, bijlagen en tekst in berichten zoals aankondigingen van activiteiten en oproepen moet(en) worden gebruikt. Anders kunnen wij het simpelweg niet meer delen op Wijknieuws Vinkhuizen en Vinkhuizen.nl. Totdat een nader overleg tussen het Wijkoverleg en de beheerder van de wijkmedia heeft plaatsgevonden zal er voorlopig even niets meer van instellingen in de wijk worden geplaatst/gedeeld! Wij zullen alleen nog berichten van de grotere, officiële nieuwsorganen onbewerkt kunnen doorlinken, omdat we daarvan zo goed als zeker weten dat zij met rechtenvrij/eigen beeldmateriaal- en tekst werken. Daar komt verder nog bij dat er vanaf vanavond en in de komende dagen heel veel content van Wijknieuws Vinkhuizen en Vinkhuizen.nl zal worden verwijderd. Dit betekent dus een regelrechte kaalslag op de wijkmedia!

Wij zijn ons er als Wijkoverleg en de wijkmedia van bewust dat dit de nodige gevolgen heeft voor de instellingen- en voor de nieuwsvoorziening naar de inwoners in de wijk toe! Maar we kunnen geen risico’s lopen op nog meer- en mogelijk nog hogere boetes.

Wijkoverleg gaat nu met het bestuur in overleg over het (eventueel) aanvechten van de boete, want wij hebben echt het gevoel dat ons hier het geld uit de zakken wordt geklopt. We zijn een betrekkelijk klein en amateur wijkmedia-gebeuren en zonder winstoogmerk waar ook nog eens voornamelijk met vrijwilligers wordt gewerkt. Om dan gelijk met een dergelijke boete te komen die daarnaast nog veel grotere gevolgen heeft, maakt de secretaris van het Wijkoverleg zachtgezegd dan ook boos!

We proberen zo spoedig mogelijk terug te komen op hoe wij in de toekomst om denken te moeten gaan met het delen van content van de instellingen in de wijk! Tot die tijd hopen wij op jullie begrip.

Vinkhuizen, 22 Maart 2023