Ga naar de inhoud

ANP eist € 300,- voor foto keukenkraan

Spreek tekst uit

Laden...

Een nogal suffe foto van een doodnormale kraan in een keuken is volgens het ANP € 300,- waard. Een vrijwilliger van Wijkoverleg Vinkhuizen had met goede bedoelingen begin maart een bericht gedeeld van de NOS op www.vinkhuizen.nl. Het bericht betrof een oproep van de kinderombudsman om gezinnen met kinderen niet af te sluiten van water bij betalingsachterstanden. De NOS had bij het bericht een foto geplaatst van ANP. De vrijwilliger heeft op www.vinkhuizen.nl zoals het hoort aan bronvermelding gedaan en heeft direct onder de foto van het ANP ook vermeld dat het een foto betrof van het ANP. Het ANP, oorspronkelijk een gerenommeerd persbureau, blijkt al jaren in samenwerking met het Amerikaans-Belgische bedrijf Visual Rights Group, voorheen Permission Machine, grotendeels bezig te zijn particulieren en kleine stichtingen en verenigingen grote bedragen afhandig te maken voor het vermeend schenden van het copyright. Coulance en redelijkheid blijken bij beide organisaties ver te zoeken. Onder de inmiddels honderden slachtoffers van deze praktijk moet helaas ook Wijkoverleg Vinkhuizen zich scharen. De kosten voor het gebruik van de zogenaamd unieke foto zijn volgens ANP bijna € 100,- terwijl het geautomatiseerde onderzoek van Visual Rights Group € 209,- bedraagt.

Werkstukje van kind in groep 6

De rechterlijke macht in Nederland werkt mee aan deze praktijken. Dat ANP en Visual Rights Group heel ver gaan, blijkt wel uit het verhaal van Martine Bakx. Haar dochter die in groep 6 zat, maakte in 2013 een werkstuk voor school over kippen en plakte daar een plaatje van Google bij. Haar moeder plaatste het werkstuk op haar blog. In 2017 kreeg moeder een claim aan haar broek. Dit liep uit op een rechtszaak waarin de rechter bepaalde dat moeder de claim moest betalen met vervolgkosten, wat neerkwam op meer dan € 700,-. Sindsdien probeert Bakx amateurbloggers alert te maken op deze praktijken en actie te voeren tegen ANP en andere bedrijven, zie: www.martinebakx.com.

Voor WOV en de wijkmedia www.vinkhuizen.nl en facebook Wijknieuws Vinkhuizen betekent dat we uiterst alert zijn op fotomateriaal. Foto’s waarvan de herkomst niet 100% duidelijk is, zullen we niet meer plaatsen. De € 300,- die voor de wijk bedoeld was, gaat nu naar België en naar ANP, bezit van voormalig DSW-topman Chris Oomen, die in 2021 verklaarde ‘ANP niet gekocht te hebben om er rijk van te worden’.

[Bijschrift foto: Foto Wijkoverleg Vinkhuizen]

Zie ook: Wijkwebsite Vinkhuizen – ZEER BELANGRIJK BERICHT VOOR ALLE INSTELLINGEN- EN BEWONERS IN DE WIJK VINKHUIZEN EN DAARBUITEN!

Vinkhuizen, 25 Maart 2023