Ga naar de inhoud

Fortunaplantsoen in aanleg

Spreek tekst uit

Laden...

In het hartje van Vinkhuizen staat de Fortunaflat, op de hoek van de Siersteenlaan en de Diamantlaan. Op de begane grond is een Duitse supermarkt gevestigd en voor de flat ligt een plantsoentje. Het plantsoentje is anders dan de flat weinig fortuinlijk. Er staan een paar statige bomen en er groeit tussen de hondendrollen en zwerfvuil wat pierig gras. Oorspronkelijk bij oplevering stonden er nog struikjes, maar het verwijderen van zwerfvuil, zakjes, bakjes en servetjes was voor de bewoners zo’n gedoe dat er een gazonnetje voor in de plaats kwam. Dat was niet per se een verbetering, omdat diverse hondenbaasjes het als open riool beschouwen en vooral bouwvakkers er een openbare parkeerplaats in zien. De biodiversiteit van het groen is heel gering. Voor bestuivende insecten is er weinig te halen.

Kattekruid en vrouwenmantel

Dat kon beter, vond klimaatambassadeur Mennie Oosterhuis samen met Wijkoverleg Vinkhuizen (WOV). Een mooier plantsoen, met meer leven, minder drollen en geen geparkeerde klusbussen moet mogelijk zijn. De gemeente Groningen wilde zijn medewerking daaraan wel verlenen. In week 15 van 2023 is een halve cirkel in de grasmat vrijgemaakt en de grond verbeterd. Heel binnenkort worden er hertshooi, kattekruid, zonnehoed, vrouwenmantel, wintergroen siergras, duizendknoop en asters geplant. Dat belooft een mooie entree te worden voor de hele wijk. Deze halve cirkel is nog maar een beginnetje. WOV en Mennie hopen in de loop van dit jaar en volgend jaar het plantsoen nog veel mooier te maken.

Heb je ook ideeën over vergroenen, klimaatbestendiger maken en het verbeteren van de biodiversiteit, laat het weten aan onze klimaatambassadeur: [email protected]

Vinkhuizen, 18 April 2023