Ga naar de inhoud

Vinkhuizen minder blij dan de rest van de stad

Spreek tekst uit

Laden...

Iedere twee jaar houdt de gemeente Groningen een grootschalig leefbaarheidsonderzoek onder de stadjers. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek bepaalt de gemeente haar beleid voor de komende jaren. In 2022 zijn 130.000 stadjers gevraagd om mee te doen met dit onderzoek. 17.264 inwoners hebben ook daadwerkelijk meegedaan. Onlangs zijn de eerste uitslagen van die peiling bekend gemaakt. In het onderzoek van 2022 stonden twee vragen centraal: Waar wordt u blij van bij u in de buurt? en Wat zijn de belangrijkste problemen bij u in de buurt?

Winkelcentrum: ja, Studentenoverlast: nee

Ook Vinkhuizers hebben meegedaan in dit onderzoek. De Vinkhuizers bleken de minst blije inwoners van de stad te zijn. Zij kozen gemiddeld de minste blijmakers in de wijk (2,6) tegenover 2,8 gemiddeld voor de hele gemeente. Het meest blij worden de Vinkhuizers van hun winkelcentrum. Er is namelijk een breed aanbod met voor elk wat wils. Ook het Roegebos wordt zeer gewaardeerd.

Het grootste probleem in de wijk is (geluids)overlast door studenten. Een citaat van een respondenten vat dit treffend samen: ‘De buurt is vreselijk achteruit gegaan door de komst van studenten. Overal fietsen voor de deuren, winkelwagens die door de straten staan en overal auto’s en veel troep, bierflesjes. Ik ben hier zo verdrietig van, dit is niet de wijk die ik ken van vroeger. Er ligt ook grofvuil op straat en veel geluidsoverlast. De buurt ziet er niet meer uit!’

Wijkverbetering

De gemeente erkent al langer dat niet alles goed gaat in Vinkhuizen. De uitslag van het leefbaarheidsonderzoek bevestigt dit. De gemeente heeft daarom besloten tot een grootschalige wijkvernieuwing of eigenlijk wijkverbetering, vooral op sociaal vlak. Wijkoverleg Vinkhuizen heeft in de voorgesprekken al gemeld vooral de leefbaarheid van Vinkhuizen-Noord door de grootschalige studentificatie sinds 2009 zeer zorgelijk is. De oplossing van die problematiek zal niet eenvoudig zijn.

De volledige uitslag van het leefbaarheidsonderzoek wordt verwerkt in de zogenaamde wijkkompassen, een mooi grafisch-statistisch hulpmiddel waarmee op buurtniveau in één oogopslag duidelijk wordt wat er in een buurt speelt. Zie daarvoor de website: https://basismonitor-groningen.nl.

Vinkhuizen, 26 April 2023