Ga naar de inhoud

Pleinen Briljantstraat van steen naar groen in de herfst

Spreek tekst uit

Laden...

2023 wk 18 VINKENTOUW art 2 Pleinen Briljantstraat van steen naar groen in de herfst FOTO1

Groningen is één van de meest versteende steden van Nederland en Vinkhuizen binnen Groningen weer één van de meeste versteende wijken. Dat is niet handig, want het klimaat verandert. De winters worden steeds natter en de zomers droog en heet. Met alleen maar pleinen en steen heb je ’s winters natte voeten en zomers bak je weg. De oplossing is wat meer groen dat water absorbeert en verkoeling biedt tegen de koperen ploert.

De gemeente Groningen is daarom aan de slag gegaan in Vinkhuizen om zogenaamde hittestress tegen te gaan. Eén project dat daarbij is uitgekozen, zijn de binnenpleinen van de Briljantstraat. Die pleinen zijn best groot en stenig. De bestrating is enigszins bijzonder door de edelsteenpatronen, maar dat weegt niet op tegen de verzengende hitte die er soms heerst.

Uitstel, maar geen afstel

In het najaar van 2022 heeft de gemeente in samenspraak met de omwonenden een plan opgesteld om de pleinen groener te maken. De bedoeling was dat dit voorjaar daarmee begonnen zou worden. Door de planning van de aannemers lukte dat helaas niet. De civiele aannemer (voor de leidingen en bestrating) kon pas in april aan de slag. De bomen zouden dan in mei gepland moeten worden en dat is te laat. Daarom heeft de gemeente besloten het project na de zomer te tillen. In september begint de aannemer en daarna komen de planten en bomen. Er komt, voordat de werkzaamheden starten, nog een informatieavond voor omwonenden.

Veldspaatstraat

De Briljantstraat is niet de enige straat die de gemeente aanpakt. Binnenkort wordt er begonnen met het groener maken van de Veldspaatstraat. De kant van de school en het politiebureau krijgt dan een make-over.

Vinkhuizen, 29 April 2023