Ga naar de inhoud

Feest in Stad, maar het moet wel leuk blijven…

Spreek tekst uit

Laden...

2023 wk 18 VINKENTOUW art 1 Feest in Stad maar het moet wel leuk blijven FOTO1

Gemeente Groningen werkt aan nieuwe visie voor evenementenbeleid

Groningen wil een bruisende stad zijn. Bij bruisend horen ook buitenevenementen. Heel veel mensen beleven daar plezier aan, zoals Noorderzon of het Bevrijdingsfestival. Evenementen betekent echter niet altijd leuk: geluidsoverlast, poepen en plassen in voortuinen door festivalgangers, vernielingen, verkeersopstoppingen en een lading zwerfvuil. De gemeente vindt het tijd om het evenementenbeleid opnieuw onder de loep te nemen. In het Stadhuis merkt men dat de westkant van de stad misschien wel erg zwaar belast is met alle feestpartijen in de buitenlucht.

Vier ambities

Op 24 april 2023 organiseerde de gemeente in een inloopmoment om bewoners van de stad voor te bereiden om de veranderingen op het beleid. De stad heeft vier ambities: 1. een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid. 2. evenementen voor iedereen, 3. groene evenementen, en 4. grotere maatschappelijke waarde van evenementen.

Amsterdamse commercie

Deze ambities worden toegejuicht door Wijkoverleg Vinkhuizen. In de afgelopen jaren heeft WOV meermaals haar zorgen geuit over de buitenevenementen. De overlast door voornamelijk technofeesten, waarvan Paradigm hoofdaanbieder is, is fors. Het Suikerterrein is nu heel anders ingericht dan 6 jaar geleden: er zijn vooral woningen op en rond het terrein bijgekomen Een in 2019 beloofde herijking van het locatieprofiel bleef echter steeds uit. Ook de andere ambities worden onderschreven. Evenementen zijn namelijk bepaald niet voor iedereen en de maatschappelijke waarde van het huidige aanbod is soms ver te zoeken. Bij feestjes als Hullabaloo en King’s Land moeten vele tientallen euro’s voor een toegangskaartje worden neergelegd. En hoe leuk zijn de partijtjes georganiseerd door Amsterdamse commerciële bureaus eigenlijk voor Groningen? Daags na Koningsdag werd bekend dat een bezoeker van ‘Helden van Oranje’ op 26 april in het Stadspark ernstig was gemolesteerd door andere festivalbezoekers. Daarbij komt veel overlast voor de omgeving.

Paradigm weg of blijven?

In het Dagblad van het Noorden werd vorige week gesuggereerd dat de gemeente mogelijk de voormalige Drafbaan en het Suikerterrein als één festivallocatie wil gaan aanduiden om het aantal overlastdagen, dat nu neerkomt op alle weekends in de zomermaanden wat terug te dringen. Paradigm zou daarom mogelijk moeten wijken van het Suikerterrein. Tijdens de inloopavond bleek daar weinig van. Paradigm was nadrukkelijk aanwezig tijdens de bijeenkomst.

Vervolg

De geluiden die zijn opgehaald op 24 april worden meegenomen in een concept-nota die het college van B&W in mei bekend wil gaan maken. In juni zal de gemeenteraad gaan vergaderen over de nota. Wanneer het zover is, zal er mogelijkheid komen voor inspraak door bewoners.

Vinkhuizen, 2 Mei 2023