Ga naar de inhoud

Boete voor bijplaatsing flink omhoog

Spreek tekst uit

Laden...

Je rotzooi achteloos neerkwakken naast de container heet in officiële gemeentetermen ‘bijplaatsing’. Bijplaatsen gebeurt helaas heel erg veel en daar kunnen we in Vinkhuizen zeker over meepraten. De glas- en papierbakken aan de Siersteenlaan zijn al jaar en dag notoire dumpplekken, vooral in het weekend. Zakjes met afgekloven kippenbouten en uitgekotste pizza’s, verropte speelgoedrommel, kapotte vazen, dozen vol piepschuim, flacons met motorolie, onderbroeken vol poep en pies, gebruikte luiers. Niets is te dol voor het contingent smeerkezen dat helaas onze stad medebevolkt.

De gemeente Groningen is het al lange tijd zat. Tot nu toe golden er zeker stevige boetes op het bijplaatsen van afval, maar die boetes worden flink verhoogd. In het Gemeenteblad van 2 mei 2023 heeft de gemeente bekend gemaakt dat er vanaf nu ‘spoedeisende bestuursdwang’ wordt toegepast bij –wat eufemistisch heet– ‘verkeerd aangeboden afval’. De boete wordt € 212,10 bij een vastgestelde overtreding, mits niet meer dan drie zakken troep. Zet je er meer bij, dan wordt het nog wat duurder. De ‘spoedeisende bestuursdwang’ houdt daarbij in dat er geen zogenaamde ‘begunstigingstermijn’ wordt toegepast. Dus: ‘Sorry, ik wist niet dat dit niet mocht. Ik zal het even goed weggooien’ zorgt niet voor het kwijtschelden van de boete.

Wijkoverleg Vinkhuizen hoopt dat deze maatregel gaat bijdragen aan een wat schonere stad, Vinkhuizen in het bijzonder. Je afval gooi je immers niet op straat, maar in je eigen vuilnisbak.

Vinkhuizen, 9 Mei 2023