Ga naar de inhoud

No Dig en een enorme laag compost: Quinten Messemaker vertelt over ecologisch tuinieren

Spreek tekst uit

Laden...

sdr

Op 3 april 2023 is de zadenbibliotheek van Forumbibliotheek Vinkhuizen opengegaan. Iedereen ouder dan 16 jaar kan daarvan gratis lid worden en drie zakjes zaad lenen van peterselie tot pastinaak. De zaadjes zijn natuurlijk het begin, maar hoe ga je dan verder? Op vrijdag 19 mei kwam Quinten Messemaker naar Vinkhuizen om te laten hoe hij dat doet. Quinten heeft sinds begin 2022 een ecologische tuinderij aan de Wolddijk 52, 9781 TK Bedum.

Ecologisch, maar strakke rechte bedden

Quinten startte zijn tuinderij op de Woldtuin, een onderdeel van Savanneboerderij Verbaarum, een project van Christa Verver en Remco Baar. De lap grond die Quinten als tuin ging inrichten was in januari 2022 nog taai grasland. In plaats van ploegen of spitten, dat heel slecht is voor de bodemcultuur, legde hij een laag van 25 cm compost over het gras heen. Hij liet zich daarbij leiden door het zogenaamde ‘no-dig’ tuinieren, een methode ontwikkeld door de Engelsman Charles Dowding. Door de dikke laag compost stierf het gras af en de afgestorven planten dienden meteen als bodemvoeding. Zo’n grote laag compost heeft alleen maar voordelen. Compost werkt als een spons. Je hebt nooit plassen in de tuin of ernstig watertekort. De onderliggende klei wordt niet hard, zelfs niet in het hartje van de zomer. Met de laag compost kon Quinten al meteen aan de slag, zonder dat er veel onkruid opkwam. Overigens kun je ook werken met eerst een laag karton en daarbovenop de compost. Karton, mits schoon en zonder plastic, wordt graag gegeten door wormen. De tuinderij laat zien dat ecologisch tuinieren zeker niet een vrolijke chaos betekent. Quinten heeft strakke rechte bedden van 10 meter bij 75cm afgezet met houtsnipperpaden. De houtsnippers houden de slakken tegen. Elk bed bevat meerdere gewassen, maar er is ook wisselteelt om ziektes te voorkomen. In een kas, die zichzelf verwarmt met composterende paardenmest die zo’n 40 a 50 graden warmte uitstraalt, worden in februari de zaadjes opgekweekt, zodat de zaailingen in maart al de grond in kunnen. Door gebruik te maken van tunnels bedekt met vliesdoek, eigenlijk een soort eenvoudige kassen, kan er al vroeg geoogst worden.

Hakurei-raapjes

Ondanks het koude en natte voorjaar is er behoorlijk wat groente van de tuinderij. Quinten had voor de lezing speciaal hakurei-raapjes meegenomen, meiknolletjes van een Japans ras, die ook heerlijk rauw te eten zijn. Door zo’n vroege oogst is het zelfs mogelijk twee gewassen achter elkaar te telen op hetzelfde bed in één jaar. De loof en plantenresten worden gecomposteerd zodat ze als voeding kunnen dienen voor het volgend jaar. Per jaar is een nieuw laagje van 1 tot 3 cm nieuwe compost voldoende.

Lid worden

Quinten liet zien dat ecologisch tuinieren niet moeilijk is en als je het consequent aanpakt ook niet veel moeite kost, terwijl de oogst groot is, zelfs op een betrekkelijk klein perceel. De tuinderij streeft naar een lokale voedselproductie voor de omgeving. Je kunt lid worden van de tuinderij en dan wekelijks een groentepakket ophalen onder genot van een kopje koffie of thee. Lid worden is mogelijk vanaf € 18,- per week. Er is nog ruimte voor zo’n twaalf leden, dus wees er snel bij!

De Woldtuin is geregeld open voor een rondleiding. Voor meer informatie: www.dewoldtuin.nl

Vinkhuizen, 20 Mei 2023