Ga naar de inhoud

Vinkhuizen in 2030 van het gas af: we moeten verbouwen

Spreek tekst uit

Laden...

Op 31 mei 2023 bespreekt de gemeenteraad van de gemeente Groningen de voortgang en opschaling van de wijkenergieaanpak. Dit betekent dat de gemeente Groningen in 2035 aardgasvrij wil zijn en wil dat het huizenbestand beter geïsoleerd is. De wijken in Noordwest, dus ook Vinkhuizen, moeten al uiterlijk 2030 van het gas af. Daarvoor is het Warmtetransitieplan Groningen (WTP) opgesteld.. Het plan is dat Vinkhuizen aan het warmtenet van WarmteStad wordt gekoppeld. Het afgelopen jaar hebben we al breed kennis gemaakt met de aanleg van het hoofdnet. In 2026 moet dit zijn afgerond. Daarna en tegelijkertijd zullen er subnetten worden aangelegd naar de particuliere grondgebonden woningen.

Energiearmoede

Twee andere belangrijke onderdelen van de energieaanpak zijn het tegengaan van energiearmoede en het isoleren van woningen. Er zijn daarom verschillende potten met geld aangeboord om inwoners en huizeneigenaren te helpen. Een onderdeel van die aanpak was het uitdelen van gratis klein isolerend en energiebesparend materiaal zoals tochtstrips en ledlampen aan 15.000 huishoudens. Ook komt er wellicht een witgoedregeling waarin energieslurpende apparaten door nieuwe zuinigere exemplaren kunnen worden vervangen.

Isoleren

Het op peil brengen van de isolatie van oudere woningen gebouwd voor 1996 biedt wel wat hoofdbrekens. De corporaties pakken sinds een paar jaar hun bezit grootschalig aan met spouwmuurisolatie, dakisolatie en HR++ glas. Vooral de mindere kapitaal huiseigenaar moet ondersteund worden. De gemeente heeft van het volkshuisvestingsfonds (VHF) geld gekregen. De bedoeling is dat huiseigenaren met huizen gebouwd voor 1975 en niet duurder dan € 305.000 beroep kunnen gaan doen op subsidie. Daarnaast is vorig jaar het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) opgestart waar eigenaren van matig geïsoleerde huizen beroep op kunnen gaan doen. Toch zullen eigenaren waarschijnlijk wel ook zelf moeten gaan bijdragen aan isolatie en aansluiting op het warmtenet. Hoe de aanpak ook gefinancieerd gaat worden, onontkoombaar is dat bijna elk huishouden in Vinkhuizen de komende zeven jaar een fikse verbouwing te wachten staat en dat de witte klusbusjes, aggregaten, boormachines en graafapparatuur zelfs nog meer dan nu het straatbeeld zullen bepalen.

Vinkhuizen, 30 Mei 2023