Ga naar de inhoud

Plannen voor de Vinkenborgh

Spreek tekst uit

Laden...

2023 wk 25 VINKENTOUW art 1 Plannen voor de Vinkenborgh FOTO4069

‘Tussen Vinkhuizen en bedrijventerrein Hoendiep ligt het gebied Travertijnstraat’, zo beweert de gemeente Groningen op een pagina op haar site. Vinkhuizers weten wel beter: hier staat de Vinkenborgh, tegenwoordig Travertijnstraat 12. Dit is Vinkhuizen ten voeten uit.

Op 15 juni 2023 organiseerde de gemeente in samenwerking met het Rotterdamse bureau De Plekkenmakers een inloop voor belangstellenden in de voormalige Vinkenborgh. In september 2022 waren De Plekkenmakers al in de wijk om ideeën op te halen, nu werden met informatiepanelen en een maquette de eerste uitgewerkte plannen getoond. Ook op die plannen konden bezoekers reageren. Daarbij was er gezorgd voor de inwendige mens met diverse hapjes en drankjes.

Vervallen schoolcomplex

Door te kiezen voor een inloop in het gebouw zelf, werd pijnlijk duidelijk hoe vervallen het scholencomplex erbij staat, ondanks de antikraakbewoners van CareX, die het stokje van Backbone 050 heeft overgenomen. Het hoofdgebouw van de Vinkenborgh is echter wel bijzonder vindt de gemeente en wellicht de moeite waard om grotendeels te laten staan. OZ Architecten uit Amsterdam is in de arm genomen om een plan te maken voor het gebied. De gemeente wil ruimte voor 200 tot 250 woningen en ruimte voor kleinschalige bedrijven, wat bij de gemeente ‘broedplaats’ heet. 30% wordt sociale huur, 30% koop en 40% middenhuur. De bouwdichtheid is fors met 40 a 50 woningen per hectare, maar toch is het wel een heel groen plan. Het huidige groen blijft behouden en er wordt groen aan toegevoegd door de bouwblokken te voorzien van riante gemeenschappelijke binnentuinen.

Om toch voldoende woningen te creëren wordt er aan de straatkant tot zes verdiepingen hoog gebouwd, vergelijkbaar met de hoogte van de Vinkenborgh nu. De plattegrond van de Vinkenborgh bestaat uit vier carrés waar de fietsenstalling ook deel van uit maakt. Die blijft staan, wellicht als overkapte parkeerplaats. Parkeren gaat namelijk niet bij de woningen zelf gebeuren, maar op gemeenschappelijke parkeerplaatsen aan de randen van het terrein, om het groene binnenkarakter te waarborgen. Naast Travertijnstraat 12, worden ook de locaties Travertijnstraat 6 en het fietsendepot bebouwd.

2023 wk 25 VINKENTOUW art 1 Plannen voor de Vinkenborgh FOTO 24064

Groen en dansvloeren

Het plan oogt prachtig en groen. Als het echt zo kan worden, kan bijna niemand tegen zijn. Kritische geluiden kwamen wel van gebruikers van het huidige pand die vrezen dat betaalbare werkruimtes verdwijnen. Opvallend was dat meermalen het gebrek aan dansvloeren van dansscholen werd genoemd op de geeltjes die bezoekers op de panelen mochten plakken. Een mogelijk minpuntje in het plan is de verkenning van een kantoorgebouw van zo’n vier etages aan de Diamantlaan ten zuiden van CSG Selion. Of dat een verrijking van Vinkhuizen is, is afhankelijk van de architectuur en het gebruik van het gebouw. Verbeteren van het groen is misschien een beter idee, zeker nu de druk qua bouwen en verkeer op Vinkhuizen wel erg groot is. Of het daadwerkelijk gaat lukken om de Vinkenborgh als gebouw te behouden, is nog geen uitgemaakte zaak. Ombouwen tot woningen zal heel wat gaan kosten en uiteindelijk moet het wel uitkunnen.

In oktober wordt het plan met eventuele aanpassingen besproken in de gemeenteraad.

[Bijschrift foto 2: foto Cornelis Ploeger]

Vinkhuizen, 21 Juni 2023