Ga naar de inhoud

Bewoners uit Kostverloren en Vinkhuizen hebben leuke dag op Schiermonnikoog

Spreek tekst uit

Laden...

IMG 20230625 WA00014159

Op 24 juni heeft stichting aaltied goud(vink) in samenwerking met het wijkbestuur HVK Kostverloren weer een busreis georganiseerd voor 50 personen. Om 08.00 uur zijn we gestart in Kostverloren en werd daarna direct doorgereden naar Vinkhuizen: Platinaflat StuifesIN. Zo fijn om te zien hoe jong en oud response gaven aan deze uitnodiging en kwam al snel het bericht VOL=VOL.

Het was stralend weer, veel zon en een verfrissend briesje. Kortom geschikt voor een bezoekje aan Schiermonnikoog en haar prachtige strand en sfeervolle dorpscentrum met interessante winkeltjes en restaurants…. Hoeft geen betoog natuurlijk dat de terrassen steeds vol liepen. Zowel in de bus als tijdens de fietstochtjes en wandelingen was de sfeer geweldig, er werd gelachen en kwamen de verhalen los, die conversaties werden dan voortgezet gedurende dag.

Fijn om te zien dat de senioren met hun rollator hun weg vonden in de gezellige straatjes van Schiermonnikoog, voor allen was het werkelijk een thuiskomen. De huisdieren die meegekomen waren hebben ook kunnen genieten en was er telkens een bakje water gereed gelegd op de terrassen.

De wijkbewoners van Vinkhuizen en Kostverloren leerden elkaar kennen en ik heb het weer ervaren als een charme offensief voor wijkverbinding en samenwerking en werden er nieuwe plannen gesmeed voor een volgende busreis, ik moet zeggen reizen in meervoud. Ontmoeten-ontdekken-samenwerken!

Veel gesprekken gingen over leefbaarheid in de wijken en wat er zo al georganiseerd wordt, armoede en eenzaamheid wordt bestreden. Ook waar verbeteringen, aanpassingen noodzakelijk zijn en vooral wat er wel goed gaat en gewaardeerd wordt. Er volgden plannen om de komende week weer samen te komen voor een lunch in Bernlef (Paddepoel). Ook werden plannen besproken voor een activiteit voor de Surinaamse gemeenschap in Hoogezand en Delfzijl en wordt gedacht aan een demonstratie van bijv. een gamelan orkest. Dit kan dan plaats vinden in de Bieb van Hoogezand, die onlangs de prijs won van De mooiste BIEB van Nederland!

Fijn ook om te horen dat deze groep van Surinaamse mensen samenwerkt met de Zuid-Molukse gemeenschap. Ikzelf heb contact gehad met de organisatoren van de Bieb en een wethouder gesproken van Hoogezand, die enthousiast was over onze plannen en graag medewerking verleent.

Ook werden ervaringen uitgewisseld over bezoeken aan vrijwilligers die in een hospice waren opgenomen en enkelen zijn inmiddels overleden of anderen die ziek zijn momenteel en een moeilijke periode doormaken.

Deze belangstelling voor elkaar werkt bijzonder hart verwarmend en zijn de gesprekken over bijv. inlevingsvermogen, respectvol omgaan met elkaar en ook normaal taalgebruik. Inspirerend!

Dank voor de goodiebags van UNIVE, die in dank in ontvangst werden genomen. Samenvattend: het was weer een geweldig gezellige dag en dankten wij allen voor hun aanwezigheid en medewerking en werden vele handen geschud bij het verlaten van de bus en konden we verder gaan met het genieten van een zonnig weekend!

Met vriendelijke groeten,

Jacob Bolhuis (Kostverloren) en Lüdwig Trieling (stichting aaltied goud(vink) (Vinkhuizen)

Tekst: Lüdwig Trieling

Foto: Peter van der Ploeg

Vinkhuizen, 26 Juni 2023