Ga naar de inhoud

‘Pennies From Heaven’ door Joanna Paszkiewicz in Raamgalerie De Prachtvink

Spreek tekst uit

Laden...

2023 wk 26 VINKENTOUW art 2 Pennies from Heaven door Joanna Paszkiewicz FOTO4140

Van 1 tot en met 31 juli 2023 exposeert Joanna Paszkiewicz, kunstenaar uit Lewenborg, een schilderij ‘Pennies From Heaven’ in raamgalerie ‘De Prachtvink’ bij winkelcentrum Vinkhuizen, Platinalaan 505a, 9743 GZ Groningen.

Pennies From Heaven is een schilderij gebaseerd op de bekende jazzstandard ‘Pennies from heaven’ uit 1936, een compositie van Arthur Johnston en Johnny Burke, destijds geschreven voor Bing Crosby en horend bij de film met dezelfde naam. Een vroege en klassieke uitvoering van het liedje is door Billie Holiday. Die uitvoering met het meeslepende stemgeluid van Billie nam Joanna als uitgangspunt. Ze begon het werk in 2003. In 2017 paste ze het werk aan en in 2023 voegde ze weer elementen toe. Joanna zegt zelf over het werk: ‘Het schilderij is jong-oud of oud-jong. Mijn kleine doekje heb ik al vaak overgeschilderd sinds 2003 en past bij mijn identiteit. Jazzmuziek was in de Oostbloklanden een verboden vrucht, want gold als een deel van de decadente Westerse cultuur. Pennies from Heaven werden dus de pennies van de Westerse Heaven’.

Joanna Paszkiewicz (1941) is journalist, dichter, kunstenaar geboren in Warschau en woonachtig in Lewenborg. Zij heeft tal van publicaties in het Pools en Nederlands op haar naam staan.

Meer informatie op: www.prachtvink.blogspot.nl

Vinkhuizen, 26 Juni 2023