Ga naar de inhoud

Natuur op Golden Raand krijgt eigen bord

Spreek tekst uit

Laden...

golden raand bord 1

Het volkstuincomplex Golden Raand van Volkstuinvereniging Vinkhuizen aan de Friesestraatweg 420-1 is voor veel Vinkhuizers een bekende plek sinds 1980. Maar niet iedereen is geboren en getogen Vinkhuizer en als je ergens de eerste keer naar toe gaat is een naambordje wel heel handig. Bij de ingang van het complex stond een mooi groot naambord, maar dat werd meermalen beklad. Zo erg dat het bestuur van de volkstuin besloot het bord weg te halen, maar er moest wel een nieuw bord voor in de plaats komen. Het liefst zelfs drie borden: 1. een naambord aan de weg 2. een welkomstbord aan het hek en 3. een natuurinformatiebord naast het hoofdpad. Het tweede bord is vorig jaar opgehangen, het eerste moet nog komen, maar het derde is nu onthuld op zaterdag 24 juni 2023.

Wilde Natuur op de Tuin

Het informatiebord heet ‘Wilde Natuur op de Tuin’. Het bord is ontworpen vanuit een brede samenwerking van de tuinders. Het ontwerp is een samenwerking van Mauricée Ten Bosch, Anna Buren en Sara Hotting. Op een speelse wijze laat het bord de bezoeker kennismaken met de natuur op het complex van egel tot libelle. Op het bord staat een QR-code naar de site van de volkstuin voor wie meer wil weten. Op een warme zomerdag kwamen een tiental tuiniers samen voor de feestelijke onthulling. De makers gesteund door een moeder en zoon-tuinder knoopten het dundoek om het bord los, waarna applaus volgde. Het bord is ook voor de niet- tuinders te bezichtigen op zaterdag als de tuin open is voor publiek. Een droom van de vereniging is het complex zichtbaar beter te verbinden in de Stedelijk Ecologie Structuur (SES) en uiteindelijk deel uit te laten maken van een wandelroute van Hoendiep naar Reitdiep. Zo’n bord past daar prachtig bij. Het bord is solide uitgevoerd en bestand tegen UV-stralen. Zo’n informatiepaneel is natuurlijk niet kosteloos, maar kon gelukkig mede worden gefinancierd uit het Buurtfonds 2022, dat beheerd werd door Wijkoverleg Vinkhuizen.

Spruitsteeg en Zwanestraat

Het informatiebord smaakt voor de tuinders naar meer. Het volgende project is het aanbrengen van straatnaambordjes. Het complex heeft maar liefst dertig paden en 200 hoveniers. Om adressen gemakkelijker te vinden en ook een wandeling uit te kunnen zetten langs de tuinen zijn namen heel handig. Het hoofdpad heette onder de tuinders al ‘Herestraat’ en het pad waar jarenlang een koppel zwanen zat werd ‘Zwanestraat’ genoemd. Een straatnamencommissie heeft het complex verdeeld in vijf wijken waaronder de Groentewijk, Vogelwijk en Kruidenwijk. Er komt een Spruitsteeg en gelukkig ook een Vinkenplein. Voor de straatnaambordjes heeft de volkstuinvereniging een subsidie gekregen van € 1.500,- uit het Menzisfonds. ‘Dat was zelfs wat meer dan verwacht’, vertelt voorzitter Mennie Oosterhuis, die glunderend de check met de toekenning laat zien, ‘daarmee kunnen we echt iets moois gaan maken voor de tuinders en de bezoekers van Golden Raand’.

golden raand cheque 2

[Bijschrift Foto 1: Onthulling informatiebord
Bijschrift Foto 2: Mennie Oosterhuis met cheque]

 Vinkhuizen, 27 Juni 2023