Ga naar de inhoud

Rust brengen waardoor er ruimte komt: Kansrijk West biedt een traject uit stress door armoede

Spreek tekst uit

Laden...

2023 wk 27 VINKENTOUW art 1 Rust brengen waardoor er ruimte komt Kansrijk West FOTO4247

Misschien is het grootste probleem van armoede wel stress. Spanning en armoede versterken elkaar: omdat er geen geld is, is er te weinig eten in huis, post komt voornamelijk van deurwaarders, gezinsleden beginnen tegen elkaar te snauwen. Door stress ligt je focus op hier en nu: hoe krijg ik vandaag eten? Hoe voorkom ik dat ik word afgesloten van gas en licht? De beslissingen die je neemt, zijn dan vaak niet de beste. Het ene gat wordt met het andere gevuld. Je komt in een spiraal naar beneden.

Sinds 1 januari 2023 is het project Kansrijk West gestart in Vinkhuizen. Kansrijk West biedt mensen met armoedeproblematiek een traject van een jaar en een half jaar nazorg. Samen met een buddy ga je aan de slag met haalbare doelen om zelfredzaam te worden en weer grip te krijgen op je leven. Dit traject is gebaseerd op de Mobility Mentoring-methode. Die methode is ruim tien jaar geleden ontwikkeld in Boston. Daar bleek een systeem waarin ervaringsdeskundigen, die zelf armoede aan den lijve ondervonden hadden, als mentor fungeren voor deelnemers, zeer succesvol. Mentor en deelnemer zijn gelijkwaardig. Samen zorgen ze voor een beweging (mobiliteit) van de rand naar middenin de maatschappij. Kansrijk noemt de mentoren ‘buddy’s’ om de gelijkwaardigheid te benadrukken. De buddy staat naast je en gaat echt een vertrouwensrelatie aan.

Op ’t Vinkentouw was benieuwd hoe het project zich in Vinkhuizen ontwikkelt en ging in gesprek met Jessie Hooper, projectmedewerker en buddy in West en Caroline Fries, uitvoerend projectleider.

Waarom zitten jullie eigenlijk in Vinkhuizen?

Kansrijk bestaat al een paar jaar. We zijn begonnen in Oost in 2020: Beijum en Lewenborg. In 2021 zijn we gestart in Selwerd en dat is verder uitgerold naar Tuinwijk en Paddepoel. Omdat Kansrijk succesvol is, mochten we van de gemeente doorgroeien.

Wat biedt Kansrijk anders of meer dan de Sociale Dienst?

De sociale dienst heeft de focus op werk en inkomen. Wij bieden welzijn, niet van 9 tot 5, maar soms zelfs ’s avonds en in het weekend. We staan echt naast de deelnemers. Stress wegnemen is de basis. Als je rust hebt, krijg je ook ruimte om problemen aan te pakken en te werken aan doelen: dat kan een opleiding zijn, maar ook vrijwilligerswerk.

Deelname vooral als je diep in de problemen zit, lijkt me nog een hele stap…

We werken goed samen met het WIJ-team. WIJ kent de mensen en ziet voor wie Kansrijk wellicht iets is. Je moet wel gemotiveerd zijn. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Je gaat een traject aan en in ieder geval wekelijks heb je contact met je buddy. Zelf aanmelden kan natuurlijk ook altijd!

Hoeveel deelnemers zijn er al in Vinkhuizen?

Op dit moment hebben we drie deelnemers en nog twee aanmeldingen. We zijn echt in een opstartfase. Er is dus ruimte voor meer mensen.

Waar vind je meer informatie?

In de eerste plaats op onze site www.kansrijkgroningen.com, maar je kunt ook altijd bellen, als je meer wilt weten om deelnemer te worden of misschien wel buddy, naar Caroline Fries 06 – 554 20 048 of [email protected].

Bijschrift foto: Jessie Hooper (l.) en Caroline Fries (r.)

Vinkhuizen, 5 Juli 2023