Ga naar de inhoud

WOV uit zorgen over evenementenbeleid

Spreek tekst uit

Laden...

Logo bijgewerkt 2

Het was een fantastisch gezicht. Duizenden fans in zwart gekleed trokken goedmoedig van het Hoofdstation naar het Stadspark. Ondanks alle controverse waren de optredens van Rammstein op 6 en 7 juli een prachtig spektakel. In Vinkhuizen kregen we daar weinig van mee op wat gerommel in de verte op vrijdagavond na. Dit soort evenementen passen bij Groningen, maar…

Raad overvallen

Wethouder Molema overviel op 21 juni de gemeenteraad door tijdens het Politieke vragenuur met de mededeling te komen dat de geluidsnormen voor de concerten van Rammstein door het college waren verhoogd naar 103 dB, hoewel het bestemmingsplan maximaal 100 dB toestaat. De verklaring die de wethouder aan de raad gaf, was dat dit paste bij internationale artiesten en dat bij dit soort concerten deze geluidsnorm normaal is. Twee dagen later kwam er ook een brief aan de raad, waar het college aangaf dat een belangrijke reden was om voor de hogere norm te gaan het grote aantal bezoekers was, die allen wel gegarandeerd moesten worden van een ‘passende ervaring’.

Voor sommigen gelden er andere regels…

Wijkoverleg Vinkhuizen was hierover geschrokken, niet zo zeer over de ‘passende ervaring’ – hoewel het UMCG daar anders over dacht en in allerijl een actie op touw zette om oorpluggen uit te delen aan de concertbezoekers – maar de politieke besluitvorming. Een bestemmingsplan is niet zo maar iets, maar op een democratische manier tot stand gekomen. Een bestemmingsplan wordt voorgelegd, er is inspraak door belanghebbenden waaronder bewoners, eventueel aangepast en daarna wordt het door de gemeenteraad goedgekeurd. Regels horen regels te zijn. Dat het college om twee voor twaalf het bestemmingsplan terzijde schuift, is schokkend. Welke regels en bestemmingsplannen gelden dan nog meer niet als het college dat toevallig zo uitkomt? Waar kunnen inwoners van de stad dan nog op aan? De zorgen over de democratische besluitvorming bij het evenementenbeleid heeft WOV neergelegd bij de wethouder in een brief van 22 juni. Hierop is nog geen antwoord gekomen.

Losse eindjes

Al langer blijkt dat er meer losse eindjes in het evenementenbeleid zijn. Het college heeft als ambitie Groningen als evenementenstad te etaleren. De evenementen zorgen niet alleen voor pret, maar ook voor overlast: geluid, verkeershinder, vervuiling en vernielingen door festivalgangers. De baten komen bij commerciële partijen buiten Groningen, terwijl de lasten voor de stadjers zijn. De festivals zijn daarbij bepaald niet gratis. Een kaartje zit al snel op zo’n tachtig euro. In april organiseerde de gemeente een inloopavond over een nieuw evenementenbeleid. Op dit moment is er bijvoorbeeld geen beoordelingskader op basis waarvan wordt vastgesteld wat een gevarieerd aanbod aan evenementen inhoudt. Ofwel in praktijk bepaalt de afdeling evenementenmanagement op eigen gevoel of iets een leuk evenement is of niet. De gemeenteraad hoopt in het najaar verder praten over een herijking van het evenementenbeleid.

Vinkhuizen, 11 Juli 2023