Ga naar de inhoud

Hiep hiep Hoera… Dirk Gaasterland uit De Veldspaat wordt 100 jaar!

Spreek tekst uit

Laden...

De heer Gaasterland 100 jaar foto 1De heer Gaasterland toont een boek over het kamp Wyldemerck, een kamp voor islamitische Molukkers in Zuidwest Friesland (Gaasterland)

Op vrijdag 14 juli 2023 bezocht wijkverslaggever Danny Hoffmann, namens de bewonersorganisatie Wijkoverleg Vinkhuizen, de heer Dirk Gaasterland en zijn zoon Gerrit Gaasterland die hij op bezoek had. De heer Gaasterland wordt op zaterdag 15 juli 2023 namelijk 100 jaar oud. Danny interviewde de heer Gaasterland en zijn zoon in zijn mooie en ruime appartement in zorgcentrum De Veldspaat in Vinkhuizen waar hij sinds 2021 met veel plezier woont. Uiteraard kwam Danny niet met lege handen aan. Vanuit de bewonersorganisatie zijn er diverse lekkernijen gekocht zoals drop, nootjes, bonbons, pepermuntjes, mandarijntjes en een fles appelsap. De heer Gaasterland is nog goed bij de tijd en heeft een veelbewogen leven achter de rug. In het interview verteld hij er zelf alles over. Daarnaast heeft zijn dochter, Dieta Gaasterland, zijn levensloop ook nog even stapsgewijs uiteen gezet. Middels het interview kijken we terug op een gezellige ontmoeting met de heer Gaasterland. Het interview met de heer Gaasterland is te bekijken op YouTube.

Levensloop van de heer Gaasterland, geschreven door zijn dochter Dieta Gaasterland;

Op 15 juli 2023 is het 100 jaar geleden dat Dirk Gaasterland werd geboren in Ulrum. Zijn moeder overleed toen hij 10 jaar oud was. Na een paar jaar hertrouwde zijn vader. Na zijn lagere schoolperiode en Mulo ging hij eerst aan het werk in een meubelzaak. Dit beviel echter niet.

In de Westerpolder werd destijds een barakkenkamp gebouwd voor arbeiders werkzaam voor de landaanwinning, afkomstig uit Veendam, Muntendam en later ook uit Amsterdam. Hier werd hij in 1939 aangenomen als hulpkok. Een jaar later brak de Tweede Wereldoorlog uit. In 1943 werd hij overgeplaatst naar een ander barakkenkamp ‘De Slikken’ in Westernieland van de Dienst Uitvoering Werken (DUW). Vanwege zijn leeftijd viel hij onder de Arbeitseinsatz en werd hem geadviseerd gewoon weg te blijven, anders moest de werkgever hem melden bij het arbeidsbureau.

Na enkele maanden thuis geweest te zijn werd hij via een goede relatie hulpkok in een werkkamp voor arbeiders in de Noordoostpolder die toen werd ontgonnen. Dit gold als een onderduikersparadijs, maar later bleek wel anders. Hierna heeft hij als hulpkok nog een periode gewerkt in een ziekenhuis in Vollenhove voor de arbeiders in de polder. Najaar 1944 volgde een overplaatsing naar Zwolle in de centrale keuken voor een bepaald stadsdeel.

Begin 1945 wilde hij graag weer een keer naar huis. Op de fiets ging hij van Zwolle via Groningen naar Ulrum. Het was dik winter en een hele reis. Hij besloot niet weer terug te keren. Na enkele weken had hij het geluk dat er evacuees uit Limburg kwamen en werd hem gevraagd daarvoor te koken. In mei kwam de bevrijding. De Duitsers hadden in de oorlog de Wieringermeer onder water gezet. Nu begon de drooglegging en kon hij hier als hulpkok in de grote keuken werken, later als kok. In de jaren ‘48/’49/’50 was hij ook tijdens de wintermaanden als beheerder werkzaam op Ameland waar arbeiders gevestigd waren van de vaste wal uit Friesland i.v.m. de ruilverkaveling.

In 1946 had hij zijn vrouw Truus leren kennen tijdens een dansavond in Hornhuizen. Ze trouwden op 2 februari 1950. Omdat Molukse bewoners in ons land kwamen werd Dirk begin 1951 tijdelijk overgeplaatst naar woonoord Schattenberg te Westerbork om ervaring op te doen met de Molukse keuken. In mei werd hij in woonoord Nuis te Marum aangesteld als 2e beheerder, speciaal als hoofd van de centrale keuken en woonde hier ook met zijn vrouw. Hier werd in 1952 hun zoon geboren.

In 1953 volgde opnieuw een overplaatsing, weer naar woonoord Schattenberg, maar nu als tweede beheerder. Twee jaar later werd Dirk beheerder van woonoord Wyldemerck in Zuidwest Friesland (Gaasterland), een woonoord speciaal voor Islamitische Molukse bewoners. Hier werd hun dochter geboren.

In de zestiger jaren ging men van woonoorden naar woonwijken o.a. in Groningen en Hoogkerk. Hij koos ervoor om in Groningen te gaan wonen. Van 1961 t/m 1968 heeft hij gewerkt als contactambtenaar in Hoogkerk en Groningen.

Ambonezenzorg (C.A.Z.) was inmiddels een aflopende zaak omdat men langzaam toeging naar zelfzorg. Dirk besloot daarom een cursus middelbare sociale arbeid te volgen en kon in 1968 beginnen bij de Gemeentelijke Sociale Dienst als bijstandsambtenaar. Hij heeft later nog 15 jaar als teamleider gewerkt totdat hij met de VUT ging in 1985.

Vanaf 1961 tot 2020 heeft Dirk met zijn vrouw in Groningen gewoond waarvan 28 jaar in Vinkhuizen aan de Goudlaan en 22 jaar in De Held aan de Siersteenlaan. Omdat het met de gezondheid van zijn vrouw Truus niet goed ging, moesten ze acuut verhuizen naar een verzorgingstehuis. Dit werd Vredewold in Leek waar Truus na een paar maanden overleed. Dirk miste de stad en zijn buurt enorm en na negen maanden in Vredewold te hebben gewoond kreeg hij eind januari 2020 een plekje in zorgcentrum De Veldspaat in Vinkhuizen. Hij voelt zich weer thuis in zijn eigen omgeving en heeft hier een goede verzorging. Hij krijgt nog regelmatig bezoek van vroegere buren en flatbewoners van de Siersteenlaan.

Helaas hebben wij te horen gekregen dat de heer Gaasterland op 3 maart 2024 op 100-jarige leeftijd is overleden. Wij wensen de familie veel sterkte toe met dit verlies.

De heer Gaasterland 100 jaar foto 2De heer Gaasterland al lezend in het boek over het kamp Wyldemerck, een kamp voor islamitische Molukkers in Zuidwest Friesland (Gaasterland)

De heer Gaasterland 100 jaar foto 3Eeuwling de heer Gaasterland op de foto met wijkverslaggever Danny Hoffmann

Vinkhuizen, 14 Juli 2023