Ga naar de inhoud

Gemeenteraad bespreekt toekomst Vinkenborgh

Spreek tekst uit

Laden...

380481615 2287500608104967 6294646776265740553 n

De Vinkenborgh staat nu al weer jaren te verpauperen. Hoewel het gebouw druk gebruik wordt, de afgelopen jaren door Backbone 050 en op dit moment door CareX, wordt er aan onderhoud van de buitenzijde van het gebouw eigenlijk niets gedaan en oogt het voor veel Vinkhuizers niet bijzonder aantrekkelijk.

In 2022 maakte de gemeente bekend dat de Travertijnstraat omgebouwd moet worden tot een woonlocatie. Er komen honderden woningen bij. Voor het participatietraject werd het bureau De Plekkenmakers ingehuurd. Die participatie verliep volgens Wijkoverleg Vinkhuizen (WOV) niet helemaal naar behoren. De direct omwonenden aan de Zandsteenlaan werden niet meegenomen en reacties werden vooral opgehaald van de gebruikers van het pand, die nu een goedkope werkruimte hebben en die graag zouden behouden. Het uiteindelijke ontwerp dat net voor de zomer werd gepresenteerd was verrassend en kon instemming vinden van vriend en vijand: een toekomstbestendig woonlandschap met veel ruimte voor groen. Het college wil de Vinkenborgh als iconisch gebouw behouden. Eerder was al de sloop aangezegd. Het behoud van het gebouw gaat wel miljoenen euro’s kosten.

Op 20 september 2023 gaat de gemeenteraad in discussie over de plannen rondom de Travertijnstraat. Niet alles van de plannen is nog perfect. Bewoners van de Zandsteenlaan hebben bezwaar tegen hoogbouw aan de zijde van de Travertijnstraat. Zuidelijker in het plangebied zou wel ruimte zijn voor hoogbouw. WOV heeft vraagtekens bij een extra kantoorgebouw in het gebied in de groenstrook ten zuiden van het CSG Selion. Ook betreurt WOV dat het college de Travertijnstraat betiteld als ‘gebied liggend tussen Vinkhuizen en bedrijventerrein Hoendiep’. Volgens WOV is de Travertijnstraat toch echt heel erg Vinkhuizen.

Vinkhuizen, 21 September 2023