Ga naar de inhoud

De Blije Bodem kijkt tevreden terug op zomerseizoen: “Het hele jaar een supermarkt zijn”

Spreek tekst uit

Laden...

Bij De Blije Bodem op het Westpark kijkt men tevreden terug op het eerste seizoen. Volgens Bas Welvering was het een seizoen met opstartproblemen met uiteindelijk een prachtig resultaat.

Hoi Bas! De Blije Bodem is een zelfoogsttuin, dat door jou is opgezet. Hoe kijk je terug op het zomerseizoen?

“Het is een bijzonder goed seizoen geworden. Dit jaar was het eerste echte seizoen, waarbij we in het begin wel wat opstartuitdagingen hadden. Onze tuin is namelijk gevestigd op bijzonder slechte grond. Maar als je dan in juli ziet hoe alles gaat groeien en bloeien, ja, dan maakt mij dat heel blij. En ook de belangstelling. Mensen mogen het terrein oplopen, en die animo is de afgelopen maanden echt flink gegroeid.”

Je hebt het over slechte grond. Waar hebben we het dan over? Over een kleigrond?

“We zitten aan de Tarralaan. En daarmee zeg ik eigenlijk alles al. Het Westpark was eeuwenlang een weiland. Zo’n twintig jaar geleden is het weiland zo’n vier meter verhoogd met tarragrond van de fabriek van de SuikerUnie. Daar bovenop is een meter grond gestort dat overal vandaan komt. Je moet het zo zien, bij alle werkzaamheden in de gemeente waar grond overbodig was, dat is hier gestort. Dus er ligt hier zeeklei, geel zand, donker zand. En je komt van alles tegen: glas, kabels. Eigenlijk kun je geen schep in de grond zetten zonder iets te raken. En wij proberen er nu weer iets moois van te maken.”

Het hele artikel is te lezen (en een filmpje is te bekijken) op de website van OOGTV.NL.

Vinkhuizen, 2 Oktober 2023