Ga naar de inhoud

Update: Pumptrackbaan in Vinkhuizen

Spreek tekst uit

Laden...

20230925 pumptrack locatie variant 2 A1 250 psPlattegrond van de toekomstige pumptrackbaan met rechts op de plattegrond de westelijke ringweg en bovenin de Zilverlaan

De wijk Vinkhuizen krijgt een pumptrackbaan, de eerste in de gemeente Groningen. Dat heeft de gemeente besloten, naar aanleiding van een idee van inwoners van Vinkhuizen.

De baan komt in de noordelijke hoek van de sportvelden van West End. Je kunt er komen vanuit de Zilverlaan, of via het fietspad tussen de Friesestraatweg en Vinkhuizen, onder de westelijke ringweg. Met het doortrekken van het fietspad over de sportvelden ontstaat er ruimte voor een pumptrackbaan.

De aanleg van de pumptrackbaan begint deze winter en is naar verwachting klaar in maart of april 2024.

Een pumptrack is een fietsspeelplaats die bestaat uit een circuit met bulten en bochten. Je kunt er met een crossfiets (BMX) of een skateboard overheen rijden.

Bewoners hebben in juni meegetekend aan het ontwerp van de baan. Ook enkele ervaren pumptrackbeoefenaars hebben meegedacht. Hun suggesties zijn verwerkt in het ontwerp op de bijgevoegde plattegrond.

Tijdelijke baan

Het gaat om een tijdelijke baan. Rond 2030 maakt de pumptrackbaan volgens plan plaats voor een nieuwe verbindingsweg tussen de Diamantlaan in Vinkhuizen en de westelijke ringweg. Die nieuwe verbindingsweg is nodig als rond 2030 de westelijke ringweg ingrijpend op de schop gaat.

De gemeente en de provincie werken samen aan een plan daarvoor onder de naam Ring West Verbindt. Samen met de Rijksoverheid doen zij hier de komende tijd onderzoek naar. Daarbij kijken zij naar meer dan alleen de ombouw van de westelijke ringweg. Ook andere maatregelen om de westkant (“de Westflank”) van de stad goed bereikbaar te houden worden onder de loep genomen. Dat gezamenlijke onderzoek van gemeente, provincie en Rijk is eind 2024 klaar.

Bewoners in de wijk die eerder dit jaar hun wensen m.b.t. de Pumptrackbaan mochten uitspreken kregen gisteren deze mail in hun mailbox;

Beste betrokkenen Pumptrack Vinkhuizen,

Afgelopen 27 juni zijn jullie aanwezig geweest bij de schetssessie voor de realisatie van een Pumptrackbaan in Vinkhuizen Zuid (West End). Op deze avond zijn twee optimalisaties voor het ontwerp van de Pumptrackbaan naar voren gekomen. Het gaat hierbij om het toevoegen van een ‘jump line’ op de baan voor gevorderde BMX-ers en het spannender maken van de ‘kinder’ pumptrackbaan. De afgelopen periode hebben we het ontwerp verder uitgewerkt. Dit ontwerp hebben we opgenomen in de bijlage. Het vervullen van jullie wensen bleek binnen het beschikbare budget niet mogelijk, maar het is ons gelukt om een aanvullend budget te regelen. In het ontwerp komen jullie wensen dus terug. We zijn erg benieuwd wat jullie van het ontwerp vinden!

We denken eraan om de omgeving van de pumptrack in te zaaien met allerlei soorten grassen en bloemen. Dan vergroten we ook de ecologische waarde van het terrein en bovendien ziet het er mooi uit.

In december willen we starten met de eerste werkzaamheden voor de Pumptrackbaan. In de winter brengen we de contouren van de pumptrackbaan aan en waarschijnlijk in april brengen we het asfalt aan en is de baan klaar voor gebruik! Asfalt kunnen we alleen aanbrengen als het warmer dan 10 graden is. Vandaar dat de pumptrackbaan pas in april klaar is. Het omgelegde nieuwe fietspad Zilverlaan is dit najaar overigens al klaar.

Via de website van het WOV en de stadsberichten brengen we ook de rest van Vinkhuizen van het nieuwe ontwerp op de hoogte.

Vanaf heden werkt projectorganisatie Ring West Verbindt met een nieuw emailadres [email protected]. Het oude emailadres [email protected] komt te vervallen.

20230925 pumptrack locatie variant 2 A1 500Plattegrond van de toekomstige pumptrackbaan met rechts op de plattegrond de westelijke ringweg en bovenin de Zilverlaan

Pumptrack VinkhuizenOp deze foto kun je zien hoe een pumptrackbaan er uitziet

Vinkhuizen, 5 Oktober 2023