Ga naar de inhoud

Koers gemeente over broedplaatsen wordt omarmd: “Ik heb het gevoel dat er iets moois staat te gebeuren”

Spreek tekst uit

Laden...

Een stevig broedplaatsenbeleid met permanente en tijdelijke plekken. Daar wil wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) op inzetten bij de uitwerking van het broedplaatsenbeleid, dat volgend jaar vorm moet gaan krijgen. Vanuit de stad wordt er positief gereageerd.

“Broedplaatsen is een soort containerbegrip aan het worden”, vertelt Claartje van der Linden van Groningen BROED. “Maar we hebben het over een heel groot speelveld. Van jonge kunstenaars, tot ervaren musici, en van startende bedrijfjes tot maatschappelijke initiatieven, waarbij een ieder ook zijn eigen financieel model heeft. Groningen is een prachtige stad met veel hoogwaardige opleidingen. Maar als je afstudeert, aan Academie Minerva of het Prins Claus Conservatorium, dan heb je niet direct een carrière. Je hebt letterlijk ruimte nodig, waar je na je opleiding, tegen een gereduceerd tarief, kunt ontwikkelen, carrière kunt maken. Die plekken, dat zijn broedplaatsen. En die hebben we nodig, omdat talent anders vlucht naar andere delen van het land. En dat is braindrain, en dat moeten we voorkomen.”

Broedplaatsenbeleid

In de gemeenteraad werd afgelopen week gesproken over het broedplaatsenbeleid. De ambitie van wethouder Van Niejenhuis is helder: hij wil permanente broedplaatsen inrichten, aangevuld met tijdelijke ruimtes. De ambitie is om 50.000 vierkante meter toe te voegen aan de huidige voorraad. Dat brengt Groningen in de top van Nederland. Om de situatie door te laten stromen wordt er gedacht aan een doorloopperiode van vijf of tien jaar.

Het hele artikel is te lezen op de website van OOGTV.NL.

Vinkhuizen, 15 Oktober 2023