Ga naar de inhoud

Ervaringen van oud-kinderburgemeester Fatoumata uit Vinkhuizen

Spreek tekst uit

Laden...

401005387 325393736866032 5564252823307575558 n

Fatoumata opende afgelopen zomer het Speelfestival ‘Wereldreizigers’ bij de BSV de Apenkooi in Vinkhuizen. Dit was één van de laatste dingen die zij als kinderburgemeester deed.

Afgelopen week, tijdens de midweek ‘Je mag er wel zijn’, was er een weerbaarheidstraining waarbij zij de aanwezige kinderen haar tips en ervaringen van het kinderburgemeesterschap gaf.

In groep 3 hoorde Fatoumata voor het eerst dat Groningen een kinderburgemeester had. Op dat moment was ze te jong om zelf kinderburgemeester te worden, maar ze wist meteen dat dat iets voor haar was. In groep 6 stelde zij zich kandidaat en maakte zij een filmpje over haarzelf, net als 80 andere kinderen. Uiteindelijk zijn er 5 kinderen gekozen die campagne gingen voeren, degene met de meeste stemmen zou winnen. Een spannende tijd. De campagne ging langs winkels en haar eigen school, en zij bleef overtuigd dat zij de rol van kinderburgemeester goed zou vervullen. Ze kreeg de meeste stemmen en werd kinderburgemeester.

Ze vertelt dat het sportgala indruk op haar heeft gemaakt: daar kwamen allemaal beroemde mensen, die de meest chique kleding droegen die je je maar voor kan stellen. Ze mocht op dat evenement een prijs uitreiken. Daarnaast was Fatoumata op een bijeenkomst in Leeuwarden met alle kinderburgemeesters van Nederland. Daar hebben ze gezamenlijk mooie dingen gedaan. Als kinderburgemeester heb je ook een ambtsketen om en mag je lintjes doorknippen om een activiteit, standbeeld of evenement te openen.

Het was cool, gaaf en spannend om kinderburgemeester te zijn, concludeert Fatoumata. Als je in de schijnwerpers staat kijkt iedereen naar je en verwachten mensen die je niet kent dat je een goed verhaal kunt vertellen. In het begin is ze altijd wel een beetje zenuwachtig als ze iets gaat vertellen. Halverwege haar verhaal gaat de spanning weg. Het geeft haar een goed gevoel als er uiteindelijk een applaus komt.

Kinderburgemeester zijn is niet altijd leuk, zegt Fatoumata. Ze werd soms voorgetrokken waardoor andere kinderen boos werden. En er werd verwacht dat zij als kinderburgemeester alles zou kunnen of moeten. Bijvoorbeeld de leiding nemen als de juf even uit de klas was bij rekenen of zorgen dat iedereen snoep mocht eten in de klas. Hoewel dat soort dingen niet leuk waren, loste ze het op door te negeren of haar grenzen aan te geven.

Fatoumata heeft nog wel wat tips voor kinderen die voor een grote groep moeten staan, zoals bijvoorbeeld bij het houden van een spreekbeurt. Ze vraagt soms familie om ter voorbereiding naar haar te luisteren. Vroeger heeft ze ook wel eens knuffels ingezet als publiek. En een gouden tip: het helpt tegen de zenuwen om mensen niet in de ogen te kijken maar net daarboven.

De tijd als kinderburgemeester is nu afgesloten, en dat vindt ze ook wel fijn. Het voelt eigenlijk al als normaal. Er is meer tijd voor school en voor basketballen. Als wens voor de wijk zou ze nog wel graag het schoolplein verbeterd zien.

Vinkhuizen, 14 November 2023