Ga naar de inhoud

GGD bezorgd over bouwplan Friesestraatweg 175

Spreek tekst uit

Laden...

Art 2 Vinkentouw GGD bezorgd

De Friesestraatweg in de Reitdiepzone wordt in hoog tempo volgebouwd. Aan het klinkerweggetje parallel aan het Reitdiep en Ring West verrijst het ene na het andere grote flatgebouw. Eerder dit jaar heeft de gemeente een eerste versie van een bouwplan voor het kavel Friesestraatweg 175 neergelegd, naast de Woldring Locatie. Daar wil de gemeente een woonlocatie plaatsen. Onlangs werd bekend dat de GGD behoorlijk kritisch is op dit plan.

 Reitdiepzone is geen gezonde woonlocatie

Volgens de GGD moet gezondheid  een integraal onderdeel zijn van het ontwerp van gebouwen en openbare ruimte. De GGD raadt af om woningen en andere gevoelige bestemmingen binnen 50 meter van wegen met een verkeersintensiteit van minimaal 10.000 motorvoertuigen per dag te plaatsen. Ring West is zo’n weg.

Gemeente Groningen geeft in haar reactie toe dat de Reitdiepzone en de locatie Friesestraatweg 175 wellicht niet de meest gunstige locaties zijn voor woningbouw. De gemeente hoopt wel dat de toekomstige ombouw van Ring West een gunstig effect zal hebben op het woonklimaat.

Verkeerde volgorde

Wijkoverleg Vinkhuizen heeft met de gemeente contact opgenomen om het plan te bespreken. Het WOV maakt zich zorgen om het parkeren, de openbare afvalstromen en de beperkte groene invulling. Ook ziet WOV een groot probleem in het woonklimaat. Honderden mensen pal naast een drukke en gevaarlijke weg laten wonen is geen goede zaak. De ombouw van Ring West is daarbij nog helemaal niet in kannen en kruiken en zal, als het doorgaat, nog wel tien jaar in beslag nemen. WOV vindt de volgorde van ontwikkeling daarom verkeerd: eerst de weg en daarna nieuwbouw.

Vanaf 21 december 2023 maakt de gemeente een tweede versie van het plan bekend. Het is dan mogelijk om daar op te reageren. WOV is van plan van die mogelijkheid gebruik te maken.

Vinkhuizen, 20 december 2023