Ga naar de inhoud

Groningen viert deze zomer langdurig feest

Spreek tekst uit

Laden...

3697138419 3b9c9bb309 c

[Foto: Stefan Ravn ]

De gemeente Groningen heeft haar jaarplanning grote evenementen 2024 op 16 januari 2024 bekend gemaakt in het gemeenteblad. De planning bevat weinig nieuws. Er wordt gefeest in de buitenlucht van begin maart tot eind september. Bijna elk weekend is er wel wat. Op het Suikerterrein gaat Paradigm los met beukende bassen op 30 maart, 25 mei, 10 en 11 augustus en op 14 september. Ook feesten van de KEI-week vinden weer plaats op het Suikerterrein. Het WOV maakt zich zorgen over geluidsoverlast en drukte.

Rustperiodes Westkant een wassen neus?

In 2023 waren er zorgen in de raad over de grote evenementendruk aan de westkant van de stad. Als de wind net verkeert staat is de overlast in verschillende wijken niet mals, vonden een aantal raadsfracties en bewonersorganisaties, waaronder Wijkoverleg Vinkhuizen (WOV).

Die zorgen hebben niet geleid tot beleid, blijkt nu uit de planning. Het aantal evenementen is niet verminderd. Wel is er op de jaarplanning opgenomen dat er zo nu en dan een ‘rustperiode voor evenementen aan de westkant van de stad’ is. Die rustperiodes zijn echter op dagen dat er sowieso geen lawaaiige evenementen zouden zijn, bijvoorbeeld op 4 mei (Dodenherdenking). Dat maakt dat het nut van deze rustperiodes door sommigen wordt betwijfeld.

Vereniging Stadspark Natuurlijk sprak zelfs over ‘een middelvinger naar de omwonenden’ in het Dagblad van het Noorden, omdat er een extra dancefestival Free Your Mind in het Stadspark wordt toegevoegd. Dat festival zorgden in Arnhem en zeer wijde omstreken in 2023 voor veel klachten. Het Amsterdamse bureau 4PM krijgt in de planning de volle ruimte. Naast Helden van Oranje, waar in 2023 een ernstig geweldsdelict plaatsvond, mag het commerciële bureau ook onder meer Kingsland en Hullabaloo organiseren. Het laatste festival is zelfs met een dag uitgebreid.

Brief onbeantwoord

WOV betreurt dat de zorgen van omwonenden niet serieus genomen zijn. Evenementen zijn leuk, maar niet elk weekend op zowel zaterdag als zondag, de hele zomer lang. Dan ook nog ter ere van commerciële bedrijven, die de veiligheid van bezoekers en omwonenden niet altijd in het oog hebben. In oktober heeft het WOV een brief verstuurd naar wethouder Molema, over het compensatiebedrag van € 2.000,- in verband met de grootschalige overlast bij de Rammsteinconcerten voor omliggende wijken. De brief is nog altijd onbeantwoord.


 Vinkhuizen, 22 januari 2024