Ga naar de inhoud

Wijkverbetering voorzichtig van start in Buurt 4

Spreek tekst uit

Laden...

20240127 Wijkverbetering voorzichtig van start in Buurt 4 FOTO

In Vinkhuizen gaat lang niet alles goed. Dat ondervinden de Vinkhuizenaren dagelijks, maar ook de gemeente ziet het. In het wijkkompas van 2022 bleek Vinkhuizen slechter dan andere wijken in stad te scoren op het gebied van de kwaliteit van leven. Gezondheid, inkomen en opleidingsniveau blijven achter, terwijl de fysieke leefomgeving ook niet als beste wordt ervaren. Er is sprake van vernielingen, verrommeling van de openbare ruimte en veel mensen voelen zich niet altijd veilig. Om de situatie te verbeteren, begint de gemeente langzaamaan veranderingen aan te brengen. Wijkoverleg Vinkhuizen heeft een aantal van de plannen uitgezocht.

Warmtenet en regenwaterriool

De problematiek is niet nieuw. Al in 2020 had de gemeente met het rijk een Regio Deal gesloten om meer te gaan doen voor de wijk. In 2022 is dit uitgebreid met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid.

Vinkhuizen moet daarnaast een energietransitie gaan meemaken. Uiterlijk 2030, zo is het streven van de gemeente, is de bedoeling dat heel de wijk van het gas af is. Omdat de meeste huizen wat ouder zijn, is het alternatief voor verwarmen op gas het warmtenet. Dat net is nu in aanleg.

In 2023 hebben de Vinkhuizenaren dat kunnen zien in de grootschalige werkzaamheden aan de Goudlaan en de Platinalaan. Inmiddels heeft de gemeente besloten dat ook de riolering moet worden aangepakt. Met de toegenomen kans op langdurige periodes met regen is het nodig een regenwaterriool te krijgen, anders komt Vinkhuizen onder water te staan. Een voorproefje daarvan hebben we kunnen zien in december op het Zilverpad.

Wijkverbetering

Deze grootschalige werkzaamheden hebben heel wat impact voor de wijk. De gemeente ziet in de werkzaamheden ook de kans om de kwaliteit van leven in de wijk te verbeteren. In het coalitieakkoord 2022 is besloten een wijkverbeteringstraject in te zetten. In 2023 is de kwartiermaker gestart met een verkenning.

Nu een jaar later begint zich het eerste concrete project in de wijkverbetering af te tekenen. In Buurt 4 (tussen Diamantlaan – Kornalijnlaan – Goudlaan en Siersteenlaan, dus voornamelijk de Jadestraat) is de gemeente samen met WIJ Vinkhuizen aan de slag om de buurt voor te bereiden op de energietransitie. De buurt heeft zogenaamd ‘gespikkeld’ bezit: een gedeelte van de woningen is van Nijestee, een gedeelte is particulier bezit en een gedeelte zijn studentenpanden van huisjesmelkers. De gemeente wil graag zoveel mogelijk huiseigenaren bereiken en met hen spreken over de mogelijkheden om aan te sluiten op het warmtenet en meteen de leefomgeving te verbeteren.

Het project staat aan het prille begin. Nog niet alles is zeker. De gemeenteraad heeft ook nog niet besloten of de ingezette wijkverbetering een daadwerkelijk wijkvernieuwingstraject wordt. Als dat wel gebeurt, zullen er meer middelen beschikbaar komen voor het opknappen van de wijk.

Zorgen om toename studentenhuizen

Wijkoverleg Vinkhuizen (WOV) volgt de plannen op de voet en adviseert daarin de gemeente. Het WOV heeft wat betreft Buurt 4 vooral zorgen op het gebied van de erg grote toename van studentenhuizen sinds 2009 die het succes van de wijkvernieuwing van begin deze eeuw teniet heeft gedaan.

Alle cijfers van het wijkkompas zijn te vinden op https://basismonitor-groningen.nl.


 Vinkhuizen, 2 februari 2024