Ga naar de inhoud

Vaste plantenborder bij Fortunaplantsoen in aanleg

Spreek tekst uit

Laden...
Art 5 Vinkentouw Vaste plantenborder bij Fortunaplantsoen in aanleg 800x600

Art 5 Vinkentouw Vaste plantenborder bij Fortunaplantsoen in aanleg 800x600

Het putje van de winter is eigenlijk voorbij. Tussen de buien door zie je de narcissen en sneeuwklokjes al omhoog komen. De groene vingers jeuken, niet alleen bij de Vinkhuizers, maar ook bij de gemeente. Op vrijdag 16 februari is er een start gemaakt met de aanleg van een vaste plantenborder bij de Fortunaflat.

Voor de Fortunaflat aan de Siersteenslaan staan een paar bomen met een mottig grasveldje. Oorspronkelijk stonden er struiken, maar omdat het papier van papiercontainer, kassabonnen en zwerfvuil voortdurend in die struikjes waaiden, was dat geen gezicht. De grasmat is echter ook niet alles. Er ligt nog steeds geregeld zwerfvuil, er zitten kale plekken in en hij is vooral populair als hondentoilet.

Om de biodiversiteit en het aanzien van deze centrale plek in Vinkhuizen te verbeteren, zijn wijkklimaatambassadeur Mennie Oosterhuis en Wijkoverleg Vinkhuizen (WOV) met de gemeente aan de slag gegaan voor een verbeteringsplan. In 2023 werd al een halve cirkel van 15 meter doorsnede met bloeiende planten gerealiseerd, juist op de plek die vooral clandestien werd gebruikt als parkeerplek voor klusbussen.

Ligusterhaag van 25 meter

Om verder verkeer en parkeren te demotiveren en vooral het plantsoen verder te verbeteren, wordt dit jaar ook de straatkant aangepakt. Een strook van zo’n 25 meter bij 1,5 meter is afgeplagd en voorzien van voedzame teelaarde. Nu is dat bed nog zwart, maar dat blijft niet lang zo. Binnenkort komt er een mooie ligusterhaag, net als op het parkeerterrein aan de Diamantlaan en worden er diverse bloeiende planten gepoot, onder meer geraniums, asters en vrouwenmantel.

Klimaatverandering

Als het goed is staat het Fortunaplantsoen er deze zomer dan schitterend bij en is het een komen en gaan van wilde bijen, hommels en andere nuttige insecten, die van vitaal belang zijn voor ons ecosysteem. Vinkhuizen kan altijd nog wel wat groener, vindt WOV, zeker nu we de gevolgen de klimaatverandering aan den lijve ondervinden met kletsnatte winters en hete zomers. Wilt u ook vergroenen, heeft u een plan voor bij u in de straat of wilt u meer informatie over klimaatadaptatie en groen in de wijk? Neem dan contact op met Mennie Oosterhuis: [email protected]


Vinkhuizen, 19 februari 2024