Ga naar de inhoud

Kringloop+ viert 10-jarig bestaan

Spreek tekst uit

Laden...
Vinkentouw Art 2 Kringloop

Vinkentouw Art 2 Kringloop

[Op de foto: de vrijwilligers en werknemers van Kringloop+ vieren hun jubileum.]

Het was vrijdag 1 maart precies 10 jaar geleden dat de deuren van Kringloop+ voor het eerst opengingen. Ondertussen is Kringloop+ uitgegroeid tot een grote, gezellige winkel waar zowel klanten als medewerkers met veel plezier komen. Directeur Erwin Sturing vertelt hoe dit tot stand kwam.

Kringloop+

In 2014 wilden een aantal initiatiefnemers in Vinkhuizen een kringloop starten. De kringloop moest goed lopen, maar ook werkplekken bieden aan mensen met een rugzakje. Omdat Erwin veel ervaring had opgedaan als teamleider van een zorgboerderij, paste dat goed bij hem. Hij had eerder ervaren dat het mensen goed doet om een werkplek te hebben waar ze zich nuttig en gewaardeerd voelen. “Iedereen heeft een reden nodig om ’s ochtends uit bed te komen,” vertelt Erwin. “Daar helpt een leuke werkplek bij.”

Op 1 maart 2014 gingen de deuren open. De winkel was nog niet zo goed gevuld als nu. Het spannendste was of er wel iemand zou komen. Gelukkig hoefde Erwin zich geen zorgen te maken, want er stond al snel een rij voor de deur. Er was echt behoefte aan een kringloop in Vinkhuizen.

“We maakten een fantastische ontwikkeling die eerste jaren,” vertelt Erwin. Het ging bijna te snel. Gelukkig hielp Branchevereniging Kringloop Nederland met het professionaliseren van Kringloop+. Daardoor kon Kringloop+ al na 4 jaar een keurmerk krijgen. Een echte mijlpaal, dus.

Hard werken

Er zijn ondertussen 8 mensen in loondienst, waaronder 4 werkbegeleiders. Daarnaast zijn er tientallen vrijwilligers. “Gemiddeld werken er wel 35 mensen per dag aan de winkel. Er zit enorm veel werk in het onderhouden van een kringloop,” vertelt Erwin. Als spullen binnenkomen worden ze eerst gesorteerd op categorie. Achter de winkel zijn er meerdere ruimtes ingericht als sorteerkamers. In een ruimte wordt het speelgoed gesorteerd, in een ander kleding. In de werkplaats worden elektronische apparaten getest en soms gerepareerd. Er wordt bepaald wat de winkel in gaat en hoeveel het moet kosten. Zo goedkoop mogelijk, is de bedoeling.

Een sociale winkel

Kringloop+ heeft 2 doelen. Ten eerste wil Kringloop+ dat er minder spullen worden weggegooid. Dat is zonde en bovendien slecht voor het milieu. Maar de tweede rol is nog belangrijker, want de sociale doelstellingen van Kringloop+ staan hoog in vaandel. De winkel is er voor mensen die gezellig een kopje koffie willen komen drinken. De sfeer is goed, mensen zijn vrolijk en gastvrij. “Dat krijg je ook terug van de klanten,” vindt Erwin.

Die gezelligheid doet de werknemers ook goed. Tegenwoordig is Kringloop+ een algemene voorziening voor het WMO. Dat betekent dat ze mensen die ergens anders moeilijk aan het werk komen, een plekje kunnen geven. “Dit is een veilige werkplek om mensen met ongekende talenten tot bloei te laten komen. We hebben oog voor elkaar,” zegt Erwin. “Dat geldt ook voor mij. Ik heb er enorm veel van geleerd en ben in mijn rol als directeur gegroeid.”

Een aantal vrijwilligers hebben ondertussen een baan als werkbegeleiders gekregen bij Kringloop+. Ze krijgen training zodat ze hun hulpverlenersrol goed vorm kunnen geven. Mensen moeten zich gezien en begrepen voelen.

De toekomst

Erwin heeft volop plannen. Over een paar maanden opent de bouwmaterialen kringloop. Die komt tijdelijk tegenover Kringloop+. Daarnaast blijft het nog even feest. Op zaterdag 13 april viert Kringloop+ hun jubileum met een feest voor alle klanten.