Ga naar de inhoud

Deze vrijwilliger gaat voor groen!

Spreek tekst uit

Laden...
vinkuizen1

vinkuizen1

Op de foto: Mennie Oosterhuis

 Zijn leven staat nu bijna helemaal in het teken van vrijwilligerswerk. Ruim tien jaar geleden kon hij het zich veroorloven te stoppen met werken en sindsdien is hij volop betrokken bij de activiteiten in de wijk waar hij ook woont: Vinkhuizen. We hebben het over Mennie Oosterhuis, 64 jaar.

Volkstuinen

De meeste tijd, zeker in de periode tussen maart en oktober, brengt Mennie door op het volkstuinencomplex aan de noordkant van de wijk, Volkstuin Vinkhuizen. Mennie is voorzitter van de vereniging. Het is het grootste hobbytuinengebied van Groningen. Er zijn maar liefst 271 tuinen op het complex en hij heeft er zeker in de zomermaanden bijna een dagtaak aan om het één en ander in goede banen te leiden. Omdat de vereniging op dit moment geen secretaris heeft, doet hij ook nog het werk dat bij deze functie hoort.

Naast het leiden van de vergaderingen van het bestuur en de diverse teams houdt Mennie zich bezig met de verhuur van de tuinen en zo af en toe lopen er ook stagiaires van de Van Lieflandschool rond die hij begeleidt. Soms moet hij optreden bij kleine conflicten tussen huurders van een volkstuin.. Maar hij doet het allemaal met heel veel plezier. “Ik heb met mezelf afgesproken dat het wel leuk moet blijven”, zegt Mennie.  En dat hij het nog steeds leuk vindt blijkt wel uit zijn enthousiaste verhaal.

Coördinator groen

Ook in de wijkvereniging is Mennie erg actief. Hij is coördinator groen. Dat betekent dat hij initiatieven neemt om de wijk groener te maken. Zo nodig neemt hij contact op met de gemeente en dient hij plannen in. Eén van de projecten is inmiddels al geslaagd: het realiseren van een klein plantsoen bij het winkelcentrum. “Maar de voorwaarde bij dit project is wel dat we het zelf moeten onderhouden.” Andere ideeën zijn de aanleg van smalle geveltuinen en daarvan zijn er ook al een paar klaar. Daarnaast is Mennie namens de wijkvereniging contactpersoon voor de ontwikkeling van het Westpark, een ecologisch park dat grenst aan verschillende stadswijken aan de westkant van Groningen. “Ook heel interessant om daarin mee te denken!”

Wijkklimaatambassadeur

Op initiatief van de gemeente werd in 2022 een pilot gestart voor het aanstellen van klimaatambassadeurs in de verschillende wijken. Namens Vinkhuizen nam Mennie die rol op zich. Om niet teveel overhoop te halen werd nadrukkelijk gekozen voor vergroening. Vinkhuizen is één van de wijken in Groningen met de meeste versteende tuinen en Mennie roept onder andere via de wijkkrant de mensen op hun tuinen weer meer groen te maken, maar het resultaat is nog maar heel mager. De pilot is inmiddels gestopt, maar Mennie heeft nog steeds contact met enkele andere ambassadeurs voor het uitwisselen van ideeën en ervaringen.

Mantelzorg

Tenslotte is Mennie ook nog actief als mantelzorger. Hij woont bij zijn moeder en zij wordt bij het klimmen van de jaren steeds afhankelijker. Maar Mennie verzorgt haar met toewijding.

Vrijwilligers gevraagd

Net als bij veel andere organisaties is er ook in Vinkhuizen grote behoefte aan vrijwilligers. Mensen zoals Mennie, die al hun tijd in dit werk steken, zullen wellicht niet gauw te vinden zijn, maar zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.

Link050