Ga naar de inhoud

Op de Koffie bij… Apotheker Giorgio Cisci

Spreek tekst uit

Laden...
Vinkentouw art 3 op de koffie bij Giorgio Cisci foto

Vinkentouw art 3 op de koffie bij Giorgio Cisci foto

Op de foto: Giorgio Cisci en zijn team.

Iedere maand gaat Marloes op de koffie bij een leuke vrijwilliger, werknemer of wijkbewoner die echt iets met Vinkhuizen heeft. Deze maand is Marloes bij Giorgio Cisci in de BENU apotheek op bezoek.

Op een donderdagochtend loop ik de BENU apotheek Vinkhuizen binnen. Ik word vrolijk begroet door assistent Yvonne, die me vertelt waar ik Giorgio kan vinden. Giorgio is sinds eind vorig jaar de openbaar apotheker van Vinkhuizen. Als openbaar apotheker is Giorgio bezig met medicijnen én mensen.

Een echte Vinkhuizer

Sinds eind 2023 werkt Giorgio in Vinkhuizen, in de apotheek waar hij ooit als jonge man begonnen is. Na 18 jaar in Friesland te hebben gewerkt, kreeg Giorgio de kans om de apotheek in Vinkhuizen te gaan beheren. “Daar moest ik natuurlijk ja op zeggen!”

“Ik ben een echte Grunneger, met een Italiaanse naam,” legt Giorgio uit. Hij is in Groningen geboren en in 1972 in Vinkhuizen komen wonen, toen hij vier jaar oud was. Tegenwoordig woont Giorgio hier nog steeds, samen met zijn gezin. Daarom begrijpt Giorgio zijn patiënten goed.

“Vinkhuizen geeft me een dorpsgevoel,” zegt Giorgio. “Er is veel aandacht voor mensen die het moeilijker hebben. Veel mensen die hier weggaan komen uiteindelijk ook weer terug. Mensen voelen zich verbonden met Vinkhuizen.”

Veranderingen

Na de rondleiding gaan we in de koffiekamer zitten, waar ik zijn werknemers ontmoet en een kopje thee krijg. Ondertussen vertelt Giorgio hoe hij de wijk heeft zien veranderen in de vijftig jaar dat hij hier woont.

“Vinkhuizen is heel gemixt. Jong en oud, geboren en getogen Groningers maar ook mensen die uit het buitenland komen. Dat geldt ook voor mijn vader, die uit Italië komt,” zegt Giorgio.

Regelmatig komt er iemand in de apotheek die in het Engels of Arabisch moet worden geholpen. Gelukkig spreken hij en zijn werknemers veel talen. “Met z’n allen spreken we Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Arabisch, Koerdisch en Berber,” somt hij op, “en ik begrijp zelf ook een beetje Spaans.”

Hij vindt het heel mooi om zo extra hulp te kunnen bieden. Het is lastig als je niet goed Nederlands spreekt en dan een doosje medicijnen krijgt waar alleen maar Nederlands op staat. “Ik wil iedereen de beste zorg kunnen bieden. Daar hoort taal ook bij. We hebben daarom ook anderstalige bijsluiters.”

Niet alleen medicijnen leveren

“Soms krijg ik de opmerking, waarom bemoei je je met mijn medicijnen?” zegt Giorgio. “Dan moet ik glimlachen. Dat is juist mijn werk!”

Giorgio vindt het belangrijk dat iedereen weet waar de apotheek nou eigenlijk voor is. De apotheek is een grote bron van informatie. Achter de schermen krijgt de apotheek recepten binnen, controleert of de medicatie nog steeds veilig gebruikt kan worden en maakt het medicijn dan klaar om opgehaald te worden. Je kunt in de apotheek ook vragen stellen over de werking van je medicijn of meedoen aan een gezondheidscheck. Dat hoeft dus niet bij de huisarts.

Je kunt ook naar de apotheek voor een gezondheidscheck. De apotheker kan geen diagnose stellen, maar kan wel advies geven en kleine metingen doen. Bijvoorbeeld of je je medicijn goed gebruikt of hoe een gezonde leefstijl er uit ziet. De apotheek werkt hierin samen met de huisarts.

“Ik zat nog te denken of ik een apothekersjas aan moet doen. Dan nemen mensen je serieuzer. Maar uiteindelijk ben ik ook gewoon een jongen uit Vinkhuizen, dus ik doe het maar niet,” zegt Giorgio met een grijns.