Ga naar de inhoud

Nieuwe wandelroutes door Vinkhuizen

Spreek tekst uit

Laden...

Kunstroute tegel voor Laurens 16122022 1Sportroute tegel voor Laurens 16122022 1

Misschien ben je ze al tegengekomen, de opvallende stoeptegels die her en der verspreid liggen door Vinkhuizen. De stoeptegels leiden je langs een wandelroute door de wijk. Er zijn twee verschillende routes. De geel/paarse stoeptegels zijn een kunstwandelroute en de groen/rode stoeptegels zijn een sportroute. De kunstroute gaat langs de kunstobjecten in Vinkhuizen, de sportroute langs leuke speel- en beweegplekken.  

Hoe kwamen de routes tot stand?

Deze wandelroutes zijn een initiatief van de Hanze. Ook gemeente Groningen, WIJ Vinkhuizen en Cosis sloten aan. Zij sloegen de handen ineen en werkten gezamenlijk aan het ontwerp en de realisatie van de routes. Emma Bel (toen lid van Wijkoverleg Vinkhuizen en Cultuurcoach bij VRIJDAG in de BUURT en tegenwoordig actief als secretaris van Kiosk Diamantpark) was één van de vaste bewoners die vooral mede vormgaf aan de kunstroute.

De start vond al plaats in 2020, toen gingen Berry van Holland en Nikki Jepkema, onderzoekers van de Hanze, in gesprek met diverse bewoners uit de wijk en brachten ze de beweegvriendelijkheid in kaart. Dit werd gedaan door wandelingen te maken door de wijk en daarbij te letten op plekken die beweegvriendelijkheid in de ogen van de bewoner stimuleren of juist belemmeren. Hierna hebben diverse bewoners maar ook initiatieven zoals het Wijkoverleg Vinkhuizen, Seniorenplatform en Buurtpreventieteam actief meegedacht en meegeholpen in het creëren van wandelroutes door Vinkhuizen. Een nadrukkelijke wens van de bewoners.

Nog even geduld

Nog heel even geduld en dan kunnen de wandelroutes écht gewandeld worden. Naast dat er stoeptegels zijn die je de weg wijzen, komen er ook nog pleinplakkers en een routebord in het Diamantpark. Ook zullen er binnenkort routeboekjes beschikbaar zijn en verspreid worden door de wijk. Om je alvast voor te bereiden: De kunstwandelroute heeft een lengte van 5,8 kilometer en de sportroute een lengte van 6,4 kilometer.

Zodra alles gerealiseerd is zal er een officiële opening van de routes georganiseerd worden. Een datum volgt nog. Kun je niet wachten om alvast een wandeling te maken? Kijk dan voor de volledige routes op www.routesingroningen.nl