Ga naar de inhoud

“Zo kunnen we alles in één keer aanpakken”

Spreek tekst uit

Laden...
Abdullah 2

Abdullah 2

In gesprek met wijkbewoner Abdullah Küçük over het verduurzamingsproject in Vinkhuizen Noordoost

Hoe fijn is het als de verwarming lager kan en het toch warm blijft in huis? Een woning die goed geïsoleerd en geventileerd is, levert veel voordelen op. Zo is er veel minder of helemaal geen tocht of vocht meer in de woning, wordt er direct bespaard op de energiekosten en is de kans groot dat de woning in waarde stijgt.

Maar verduurzamen vraagt soms om een flinke investering. De gemeente Groningen gaat daarom huiseigenaren in een aantal buurten op weg helpen. Dit geldt ook voor Vinkhuizen Noordoost, waar woningeigenaren kunnen aansluiten op het verduurzamen van de huurwoningen van Nijestee. Door eigenaar-bewoners een subsidie vanuit het Volkshuisvestingsfonds aan te bieden, wordt ook een groot deel van de kosten voor hen vergoed. Bewoner Abdullah Küçük is één van de bewoners die het aanbod kreeg om mee te doen aan het verduurzamingsproject van de gemeente. Hij is enthousiast en vertelt graag waarom.

“De energiekosten mogen wel wat lager”

Abdullah geeft aan al langere tijd geïnteresseerd te zijn in verduurzaming, doordat er in zijn omgeving veel over wordt gepraat. Abdullah heeft zich verdiept in het onderwerp, zodat hij die kennis kan gebruiken om zijn eigen huis te verduurzamen.

“Onze woning is ondertussen al wat ouder, dus er moet best veel gebeuren,” legt Abdullah uit. Hij heeft een jong gezin. Daarom wil hij dat het huis altijd comfortabel is. Bovendien mogen de energiekosten wel wat lager.

“Maar verduurzamen is niet makkelijk,” zegt Abdullah. “Voor iedere klus moet je een aannemer vinden die betaalbaar is en goed werk kan leveren. Dan moet je ook nog uitzoeken voor welke subsidies je in aanmerking komt. We zagen door de bomen het bos niet meer.”

“De hele wereld krijgt hiermee te maken”

Tot er een brief over het verduurzamingsproject Vinkhuizen Noordoost op de deurmat viel. Niet veel later stond Dick Benninga voor de deur, energieadviseur van de gemeente Groningen. Hij legde het project uit en kwam met een uitgebreide brochure, die ook gezamenlijk werd besproken.

“Het aanbod zag er meteen goed uit,” zegt Abdullah. “Het gaat om grote aanpassingen zoals het plaatsen van HR++ glas, dakisolatie en spouwmuurisolatie. Je hoeft geen aannemer uit te zoeken, dat doet de gemeente. Bovendien krijgen we 75% van de kosten vergoed. Zo kunnen we alles in één keer aanpakken, in plaats van dat het jaren duurt en heel veel geld kost.”

Binnenkort komt er een onafhankelijke energieadviseur op bezoek. Die bekijkt de woning en geeft aan op welke manieren het huis verduurzaamd kan worden. Abdullah ziet het als een investering in zijn huis. Bovendien vindt hij de energietransitie belangrijk voor iedereen. “De hele wereld krijgt hier mee te maken. Ik vind het belangrijk dat we ons er voor inzetten. Het gaat gelukkig best snel in Nederland.”

Naast de familie Küçük zijn er inmiddels veel meer buurtbewoners die hebben aangegeven graag mee te willen doen aan het verduurzamingsproject. Het project wordt in twee fasen aangepakt. Bewoners bepalen zelf of ze meedoen.


Dit artikel maakt deel uit van ‘Vinkhuizen: op weg naar een duurzame toekomst‘, een samenwerking tussen Nijestee, WarmteStad, de Huismeesters, Patrimonium en de gemeente Groningen. Dit doen we om u zo goed mogelijk te informeren over wat er allemaal gaat gebeuren. Om ervoor te zorgen dat de plannen die we maken zo goed mogelijk aansluiten bij uw behoeften, gaan we ook graag met u in gesprek. Dit doen we bijvoorbeeld tijdens informatie bijeenkomsten, inloopspreekuren, gesprekken aan de deur en ‘koffiekarmomenten’ in uw straat of buurt. Zo blijven we met elkaar in contact.