Ga naar de inhoud

Deze zomer mag je in ’t Vinkhuys komen afkoelen

Spreek tekst uit

Laden...
c1fd5936 4b3f 32d4 bdd4 af894bfff6c8

c1fd5936 4b3f 32d4 bdd4 af894bfff6c8

Bewoners van Vinkhuizen kunnen deze zomer tijdens een hittegolf in ’t Vinkhuys komen afkoelen. Dit is een proef van de gemeente Groningen in samenwerking met ’t Vinkhuys. Dorpshuis Hoogkerk is ook voor deze proef uitgekozen. De proef is bedacht omdat hittestress een steeds groter probleem wordt. Teveel hitte kan vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. ‘Voor kwetsbare groepen, waaronder ouderen, kan hittestress zelfs levensgevaarlijk zijn,’ zegt GroenLinks-wethouder Mirjam Wijnja.

Afkoelen in ’t Vinkhuys

Vinkhuizen heeft weinig groen en veel steen. Daardoor wordt het in de zomer extra warm, ook in de woningen. ‘Als het nodig is om in een dragelijkere omgeving te zijn, kunnen mensen hierheen komen’, zegt Wilko Eskes, directeur van ’t Vinkhuys. De oude boerderij blijft in de zomer lekker koel binnen. Er is altijd wel een ruimte beschikbaar waar iemand kan zitten. Buiten is er een grote tuin met hoge bomen, waar het ook goed uit te houden is. Volgens Eskes moet er laagdrempelig wijkvervoer zijn voor kwetsbare mensen die naar ’t Vinkhuys willen komen. Daarnaast wordt er nagedacht over een laagdrempelig programma. ‘Maar mensen mogen ook gewoon een eigen boek meenemen,’ zegt Eskes.

De medewerkers van het wijkcentrum krijgen een GGD-cursus, zodat ze oververhitting kunnen herkennen en weten hoe ze ermee om kunnen gaan. Als de proef bevalt, wordt er gekeken of het aantal koele binnenruimtes in Groningen uitgebreid kan worden.


Bron: RTV Noord