Ga naar de inhoud

Lentekriebels in ’t Vinkhuys tijdens de Weekendshow

Spreek tekst uit

Laden...

Afgelopen zaterdag vond de lente editie van de Weekendshow Vinkhuizen weer plaats in ’t Vinkhuys. Bij de Weekendshow komen mensen uit de wijk hun verhaal vertellen. Zo vertelde wijkbewoonster Rika een spannend spookverhaal over haar befaamde groene woning in de Boraxstraat. Als er straks nieuwe woningen zijn gebouwd, blijft Rika lekker in haar Boraxstraat wonen, met of zonder spoken.

Gedichten

De volgende gast was Gerjanne Tichelaar, die vertelde over hoe lastig het is om mee te komen voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. In heel Nederland zijn er zelfs 2,5 miljoen mensen die laaggeletterd worden genoemd. Toch schamen mensen zich er vaak voor. Gerjanne vindt dat dat niet hoeft. Daarom heeft ze een taalgroep opgezet in ’t Vinkhuys, speciaal voor mensen die willen oefenen met lezen en schrijven. Samen denken ze na over hoe er met laaggeletterdheid moet worden omgegaan. Het groepje heeft samen gedichten geschreven over de lente, die tijdens de Weekendshow werden voorgelezen.

Lentekriebels

Er volgde een mooie slideshow met lentefoto’s- en filmpjes uit de wijk Vinkhuizen. Deze foto’s- en filmpjes waren gemaakt door redactieleden Titia Prins en Danny Hoffmann. Tijdens de slideshow werd er door het publiek gezamenlijk het nummer ‘Veurjoar in de kop’ van Ede Staal gezongen. Daarna was het de beurt aan wijkbewoonster Corrie. Haar zoon had haar opgegeven voor het televisieprogramma ‘First Dates’. In haar geval niet bepaald een succes. Op komische wijze vertelde ze over haar ervaring waardoor de bezoekers in de zaal niet meer bijkwamen van het lachen.

Na de pauze trad het Wijkkoor van Vinkhuizen op. Het wijkkoor bracht 3 liedjes ten gehore. Het tweede liedje was ‘Sajojo’, dat populair is in Indonesië maar oorspronkelijk uit Papoea-Nieuw-Guinea komt. Het liedje is lastig te vertalen omdat het een ‘heel klein taaltje’ is. Google translate herkent de taal bijvoorbeeld niet. Gelukkig was daar de van oorsprong Indonesische wijkbewoonster Ciska. Zij bracht het koor op het spoor van het liedje en legde uit waar het over ging: een verliefde jongen die om toestemming vraagt om met een meisje op stap te gaan.

De show werd afgesloten met een prachtig gedicht van wijkbewoonster Hannan. Haar opdracht was om een gedicht te maken ’tijdens’ de show en deze aan het einde van de show voor te dragen. Daarmee kwam een hele gezellige avond tot z’n einde.

Wil je meer lezen over de weekendshow? Ga dan naar de Facebook-pagina Wijknieuws Vinkhuizen voor foto’s en een uitgebreid verslag of bekijk de show op Youtube.