Ga naar de inhoud

‘Mij krijg je hier niet weg’!   

Spreek tekst uit

Laden...

‘Mij krijg je hier niet weg’!     

Dat zegt Jolanda, sinds drie jaar vrijwilliger bij ‘Doedertoe, werkplaats voor blijdschap en verbinding’ in Vinkhuizen, in Backbone, aan de Travertijnstraat. Mensen met handige handen en een creatief oog maken hier van ‘oude’ dingen weer nieuwe, o.a. door te knippen, plakken, verven, naaien, tekenen en schilderen. Dit alles gestoeld op Doedertoe’s visie van sociaal ondernemen: met gesloten portemonnee, volledig gebaseerd op geven en delen. ‘We leven hier van inbreng’, legt Jolanda uit, ‘alles is gerecycled.’ Zelfs de koffie en thee zijn gratis; wie wil mag 0,50 cent in de donatiepot doen (of meer).

Heel veel materialen, heel veel heerlijke hebbedingetjes

Ik kijk m’n ogen uit in de werkplaats aan de Travertijnstraat in Vinkhuizen. De ene helft ervan wordt gebruikt door de vrijwilligers en deelnemers van Doedertoe; in de andere helft zijn de mensen van een – zelfstandige, maar op dezelfde idealen gestoelde – fietsreparatiewerkplaats aan het werk. Er zijn klokken, schilderijen, tafeltjes, krukjes, lampenkappen en nog heel veel meer. Het is één grote kneuterige wirwar van hebbedingetjes en nuttige voorwerpen door elkaar.

‘Als er één een crea-bea is, dan ben ik dat wel!’

Jolanda vertelt dat ze, toen ze drie jaar geleden bij Doedertoe begon, meteen zelfstandig aan het werk kon: ‘ik probeer gewoon van alles.’ Ze laat me foto’s zien van de ‘Happy Stones’ die ze in de corona-periode is begonnen te maken: kleine stenen beschildert ze met vrolijke tafereeltjes of bemoedigende woorden. Wonderlijk hoe je op zo’n kleine oppervlakte zó veel kunt laten zien! Ook ondersteunt ze de deelnemers, ze werkt aan de naaimachine, ze haakt, noem maar op. Elke vrijwilliger heeft een eigen ‘specialisme’: de ene werkt vooral met (kleine) meubels, de ander met papier, een derde is druk met wol. Te veel om op te noemen.

‘Er is hier nooit iemand chagrijnig!’

Het werk dat bij Doedertoe gedaan wordt, heeft natuurlijk een mooie achtergrond en een mooi doel: op een duurzame manier leuke en handige spullen beschikbaar maken voor mensen met weinig geld. Jolanda en haar collega Susanne benadrukken dat daarnaast ook de sfeer in de groep heel belangrijk is: iedereen houdt rekening met elkaar, niemand is chagrijnig. Susanne, geboren in Duitsland, zegt: ‘De Nederlanders zijn een cadeau!’ Nou, daar gaan Jolanda en ik wel van glimmen natuurlijk… en ik voeg er lachend, geboren en getogen in Stad, aan toe: ‘De Grunnegers zijn een cadeau!’

‘Zien en je gezien voelen’

Zo vat Susanne de filosofie, de gedachte achter Doedertoe samen. Iedereen is welkom; je ontmoet hier mensen die je anders misschien nooit tegen zou komen. Je krijgt een band met elkaar en je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Iedereen heeft eigen kwaliteiten en eigen ‘gekkigheden’ en dat is allemaal prima. Want, zo zegt coördinator Marita: ‘wij willen harten verwarmen en vrolijkheid brengen.’

Altijd wat lekkers erbij

Rond het middaguur brengt Tanja kommen zelfgemaakte soep rond. Elke week een andere smaak; deze keer is het rode-bietensoep. Het smaakt prima! En om de calorieën te verbranden begint Jolanda volgende week met een nieuwe activiteit: ‘Doedertoe in beweging’: laagdrempelig bewegen, voor iedereen die dat fijn vindt. Eerst nog binnen, en als het wat later in het seizoen wat warmer wordt, in de buitenlucht. Kortom; voor elk wat wils!

Doedertoe kan altijd vrijwilligers erbij gebruiken: vrijwilligers die kinderen of vluchtelingen willen begeleiden, iemand voor de PR en communicatie, iemand die de werkplaats in orde wil houden, of helpt bij het schoonhouden, en iemand die het leuk lijkt meubels op te pimpen. Kijk op link050.nl en typ Doedertoe in het zoekveld dan vind je alle vacatures.

Tekst en foto’s: Magda Bootsma

Link050