Ga naar de inhoud

Op de Koffie bij… Paul & Petra

Spreek tekst uit

Laden...

Iedere maand gaat Marloes op de koffie bij een leuke vrijwilliger, werknemer of wijkbewoner die echt iets met Vinkhuizen heeft. Deze maand gaat Marloes bij Petra van Kalker en Paul Borggreve van Raamgalerie de Prachtvink op bezoek.

Je hebt het vast wel eens gezien, op weg naar het winkelcentrum: Raamgalerie de Prachtvink. Iedere maand valt er weer een nieuw kunstwerk te bewonderen in het raam van Petra en Paul. Ze wonen sinds 2017 in Vinkhuizen, pal naast het winkelcentrum. Vandaag vertellen ze over hun raamgalerie.

Kunstenaars

Petra en Paul delen een liefde voor kunst. Ze hebben elkaar dan ook leren kennen in de galeriewereld. Petra werkte in de galerie waar Paul vrijwilligerswerk ging doen. Petra is in 1978 van Minerva afgestudeerd en maakt sindsdien kunst. Petra heeft lang een eigen galerie gehad. Die heette de Schone Schijn en zat in de Oosterweg. Petra omschrijft haar stijl als poëzie van de beeldende kunst. Ze raakt geïnspireerd door mooie zinnen, sprookjes of gedichten. Dan gaat het bruisen en uit ze het op het doek of op een andere manier. Het huis hangt vol met haar werk. “Er waren tijden dat ik dag en nacht schilderde,” vertelt Petra. “Nu ben ik wat rustiger geworden.”

Paul is ondertussen zo’n 12 jaar actief als knipkunstenaar. Hij raakte geïnspireerd in het Museum van Papierknipkunst in Westerbork, maar wilde het wel op zijn eigen manier invulling geven. “Ik ben een groot bewonderaar van zijn werk,” zegt Petra. “Zoveel geduld en fantasie. Wat hij knipt is heel eigen.”

Raamgalerie

De Raamgalerie bestaat ondertussen alweer vier jaar. Paul en Petra zochten naar een laagdrempelige manier om hun kunst te delen. Zo’n raam vlak bij het winkelcentrum was daar de perfecte plek voor. Daar komen elke dag veel mensen langs.Paul en Petra etaleren ook andermans werk, zoals stukken uit de bijzondere mail art beweging waar Paul deel van uitmaakt. Hij laat er wat van zien. Eén kunstenaar doet een oproep, waarna andere kunstenaars bijzondere kunstwerken naar die persoon versturen. Via de post, dus. Dan wordt het ergens geëtaleerd.

“Zo heb ik ook mijn werk geëtaleerd in Istanbul, Texas en nog een aantal locaties over de hele wereld,” zegt Paul. “Mail art zie je niet zo vaak, dus het is leuk om het hier een podium te kunnen geven.” Hij vindt dat kunst heel laagdrempelig kan zijn. Het is voor hem niet heilig. “Je bewaart het een tijd en dan vergaat het. Dat is niet erg. Je doet het omdat het mooi is, niet voor het geld of om iets eeuwig te bewaren.”

“En het leidt soms tot leuke gesprekken,” zegt Petra.

We gaan nog even naar buiten om een foto te maken. “Het is niet zo koud hoor,” zeg ik nog.

“Ja, maar wij zijn gevoelige kunstenaars,” grapt Paul.

Wie het vraagt mag zijn of haar werk in de Raamgalerij laten etaleren. Het komt dan ook op de website, https://prachtvink.blogspot.com. Er is iedere maand een nieuw stuk te zien.