Ga naar de inhoud

Breng uw gevel tot leven en leg een geveltuin aan

Spreek tekst uit

Laden...

Heeft u geen voortuin, maar wilt u wel fleurig groen aan uw huis en in de straat? Leg dan een geveltuintje aan. Dat mag onder voorwaarden op de meeste plaatsen.

Een geveltuintje is een klein perkje dat u voor de gevel van uw woning aanlegt. Gevelgroen zorgt voor schaduw op de muur van het huis en zo voor verkoeling op hete zomerdagen. De planten nemen water op en helpen water overlast te voorkomen. Ze zijn ook goed voor insecten en vogels en groen geeft meer kleur aan de straat. Op de meeste plekken in de gemeente Groningen mag u zelf een geveltuin aanleggen. Dit moet u altijd bij de gemeente aangeven.

Als er klinkers of asfalt voor uw woning liggen, beoordeelt de gemeente of een geveltuin er toch mogelijk is. Zo ja, dan legt de gemeente die zelf aan zodat het er netjes uit ziet. U hoeft dan alleen nog de planten erin te zetten. Woont u in een huurhuis? Overleg dan met de verhuurder.

Hoe meld ik de aanleg van mijn geveltuin?

Als u een geveltuin aanlegt, moet u dit melden via een contactformulier. U kunt hier ook vragen stellen. Klik hier of scan de QR-code om naar het formulier te gaan.


Dit artikel maakt deel uit van ‘Vinkhuizen: op weg naar een duurzame toekomst‘, een samenwerking tussen Nijestee, WarmteStad, de Huismeesters, Patrimonium en de gemeente Groningen. Dit doen we om u zo goed mogelijk te informeren over wat er allemaal gaat gebeuren.

Om ervoor te zorgen dat de plannen die we maken zo goed mogelijk aansluiten bij uw behoeften, gaan we ook graag met u in gesprek. Dit doen we bijvoorbeeld tijdens informatie bijeenkomsten, inloopspreekuren, gesprekken aan de deur en ‘koffiekarmomenten’ in uw straat of buurt. Zo blijven we met elkaar in contact.