Ga naar de inhoud

Het Stadspark hoort ook bij Vinkhuizen

Spreek tekst uit

Laden...

Het Stadspark hoort ook bij Vinkhuizen

 

Aan de westkant van onze drukke stad ligt een parelketting van groene longen: het Roege Bos, het Westpark, de voormalige vloeivelden en het Stadspark. Deze groene longen zijn voor een versteende wijk als Vinkhuizen uitermate belangrijk. Voor een dagelijks gangetje zijn het Westpark en het Roege Bos ideaal, maar als je een keer wat meer wilt zien, pak je de fiets en zit je binnen tien minuten in een betoverend landschap.

 

Een aantal Groningers vinden het park zo belangrijk dat zij de Vereniging Stadspark Natuurlijk! hebben opgericht. Op ’t Vinkentouw ging langs bij twee van de bestuursleden, Hans van der Veen en Bertine Beugels.

 

Wat is Stadspark Natuurlijk!?

 

Hans: Stadspark Natuurlijk hebben we opgericht in 2021. De aanleiding was het plan van de gemeente om de Drafbaan te veranderen in een evenemententerrein. Grootschalige evenementen zorgen voor veel overlast: geluid dat kilometers ver nog te horen is, vervuiling door zwerfafval en afsluitingen voor verkeer. We vinden dat het park van ons allemaal is en niet alleen voor festivals.

 

Bertine: Soms krijgen we het verwijt dat we ‘zeuren’, maar we willen ons juist inzetten voor een mooier en leuker park voor iedereen, niet alleen voor jongeren.

 

Hans: We zijn zeker niet alleen met evenementen bezig. We hebben een kunstwandeling georganiseerd, doen mee aan LenteKriebels en werken samen met Meer Bomen Nu!, IVN en natuurmonumenten.

 

Waarom is het Stadspark zo belangrijk?

 

Hans: Het is één van de weinige grote parken in de gemeente. Cultuurhistorisch is het heel interessant. Heel bijzonder is de Engelse landschapsstijl.

 

Bertine: Het park was de droom van gemeentearchitect Mulock Houwer. Hij vond dat het park een centrale plek moest zijn voor de stadjers. De toegangswegen moesten daartoe een inspiratie vormen en ook groen worden: de Parkweg, de Paterswoldseweg en  wat veel mensen misschien niet weten: het pad van Peizermade naar de Bruilweering. Daar staan nog steeds twee zuilen met de aanduiding ‘Stadspark’. Dankzij Jan Evert Scholten is het park er ook echt gekomen.

 

Maar waarom is er eigenlijk een aparte vereniging nodig?

 

Hans: Als de gemeente het park met égards zou behandelen, hoefden we ons niet te verenigen, maar de gemeente is wat eenkennig. Cultuur is volgens het college vooral popcultuur. Het wil niets doen om lawaai tegen te gaan. Klagen over geluidsoverlast kan wel bij de gemeente, maar die klachten worden alleen maar geregistreerd. Verder gebeurt er niets mee. Daarom horen we graag of mensen klachten hebben, zodat we een beeld krijgen hoeveel overlast er echt is door evenementen.

 

Bertine: Het park staat daarbij onder druk. Het Noorderpoortcollege wil uitbreiden, de atletiekvereniging wil een hal hebben en er zijn plannen voor een buitenbioscoop. Dat betekent meer steen en meer commercie in het park. Wij willen een vinger aan de pols zijn.

 

Wat zijn jullie plannen?

Hans: In 2026 bestaat het park 100 jaar. Wij willen dan een fotowedstrijd organiseren en het lijkt ons mooi om daarvan een expositie en/of een boek te maken.

 

Bertine: De kunst die er nu staat is vooral uit de jaren tachtig. Dat is wat eentonig.

 

Hans: Een zomermanifestatie met kunst in het park zou prachtig zijn.

 

Bertine: En we willen natuurlijk uitbreiden. We hebben nu een paar honderd leden. Daar kunnen nog meer bij en lidmaatschap is helemaal gratis! Meld je dus aan via: https://stadsparknatuurlijkgroningengmail.com/