Ga naar de inhoud

MFC ’t Vinkhuys bestaat 50 jaar!

Spreek tekst uit

Laden...

Het is haast niet meer voor te stellen, maar zo’n 300 jaar geleden stond ’t Vinkhuys al in de weilanden tussen Groningen en Hoogkerk. Eind jaren ‘60 verdwenen de weilanden en kwam er een moderne woonwijk voor in de plaats. In 1974 veranderde de oude boerderij in MFC ‘t Vinkhuys. Vijftig jaar geleden dus!

Samen feest vieren

’t Vinkhuys wil graag samen met de wijk hun jubileum vieren. Daarom is er van 24 tot 31 mei een leuke jubileumweek georganiseerd. Van open cursussen, speciale activiteiten tot het eindfeest, het belooft een leuke week te worden. Ook is er de hele week een tentoonstelling te bezichtigen. Die gaat over ’t Vinkhuys, maar ook over de mensen die om ’t Vinkhuys heen wonen. De week wordt afgesloten met een leuk feest. In november volgt er een bijzondere wijkvoorstelling, die we samen met de wijk gaan maken. Bekijk hier het programma voor de jubileumweek en onze andere plannen.

Een bewogen geschiedenis

’t Vinkhuys heeft een lange en bewogen geschiedenis. De boerderij is rond 1710 gebouwd en generatieslang bewoond gebleven. Toen Vinkhuizen eind jaren ’60 werd gebouwd lag er al snel een plan om van ’t Vinkhuys een wijkcentrum te maken. Toch moest de wijk nog wat langer wachten. Door een heftige storm in 1972 stortte de schuur in. Daarom kon de boerderij pas in 1974 open als wijkcentrum.  Jarenlang konden wijkbewoners in ’t Vinkhuys meedoen aan activiteiten of feesten organiseren. Het werd een geliefde plek in de jonge wijk.

In 1987 sloeg het noodlot toe. ’t Vinkhuys moest van de gemeente sluiten want er was niet genoeg geld. Dat liet de wijk niet zomaar gebeuren. Bewoners kwamen bij elkaar om te overleggen hoe ze ’t Vinkhuys konden redden. Het bestuur van ’t Vinkhuys maakte een nieuw beleidsplan om toch rond te kunnen komen. Een handtekeningenactie uit de wijk leverde 3000 handtekeningen op en werd in het gemeentehuis gepresenteerd. Zelfs de bekende politicus Fré Meis zette zich in voor ’t Vinkhuys, waar hij in het bestuur zat. Uiteindelijk kwam het verlossende nieuws: ’t Vinkhuys mocht open blijven.

Steentje bijdragen

Sindsdien gaat het goed met ’t Vinkhuys. Je kan nog altijd in ’t Vinkhuys terecht om met leuke cursussen mee te doen. Er is voor elk wat wils, van schilderles en yoga tot Engelse les. Rondom de feestdagen organiseert ’t Vinkhuys vaak bijzondere activiteiten zoals een gratis kerstlunch of Paasbrunch. Daarnaast heeft ’t Vinkhuys een eigen huiswerkinstituut voor kinderen die moeilijk meekomen op school, VinkHuisWerk. Ook is er een project dat mensen helpt met lezen en schrijven. Zo wil ’t Vinkhuys een steentje bijdragen aan de wijk.

De toekomst van ‘t Vinkhuys valt niet te voorspellen, maar we hopen dat ’t Vinkhuys een afspiegeling van de samenleving zal blijven. Een fysieke plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen dingen bedenken die ze positief beleven.

Op naar de volgende 50 jaar!

Op de foto, tegen de klok in: ’t Vinkhuys in 2024, begin jaren ’90 en het herstel van de schuur in 1973.

 

 

Verbonden organisaties

Buurt- en wijkcentra

Multifunctioneel centrum ’t Vinkhuys

MFC ’t Vinkhuys is hét multifunctionele centrum van Vinkhuizen. Wij organiseren leuke en betaalbare cursussen, maar ook bijzondere activiteiten. Ook verhuren we onze zalen voor

Adres

Diamantlaan 94
9743 BJ Groningen
Nederland

’t Vinkhuys beschikt over een eigen parkeervoorziening.

 

Contact